Z otroki na letalo

Pred počitnicami otroka pripravite na potovanje. Seznanite ga s tem, kaj ga čaka in kako bodo stvari potekale. Lahko uporabite igrače, ki so povezane z letali, da si otrok vse še lažje predstavlja. Že vnaprej mu to prikažite kot zanimivo in razburljivo dogodivščino. Če bo otrok že pripravljen na letalski hrup in varnostne preglede, bo tudi vam lažje.

Na kaj morate biti pozorni

Če je otrok starejši od dveh let, sedi na svojem sedežu. Adria je ena od letalskih družb, pri kateri za otroke po dopolnjenem drugem letu starosti za letalsko karto plačate 33 % manj.  Pred rezervacijo oz. nakupom letalske karte se pozanimajte pri vašem prevozniku, če tudi pri njem veljajo nižje cene pri nakupu letalskih kart za otroke. Omejen prostor, suh zrak in nizek zračni tlak otroci še težje prenašajo kot odrasli, zato pri potovanju z dojenčki in majhnimi otroki, če se le da, raje izberite direktne lete, brez prestopanja. Prav tako raje izberite lete, ki sovpadajo z otrokovim naravnim bioritmom. Če imate možnost rezervacije sedežev vnaprej, izberite sedež v sprednjem delu letala. Veliko večji hrup je v zadnjem delu letala, prav tako pa v sprednjem delu letala manj občutite vse vibracije.
Priporočamo vam, da otroka oblečete v svetla in pisana oblačila. Tako ga boste lažje imeli ves čas na očeh v gneči na letališčih.
Če eden od staršev potuje sam z otrokom, ki nima istega priimka, lahko od starša zahtevajo drug dokaz, da sta z otrokom v sorodu. Za takšne primere lahko uporabite rojstni list ali pa podpisano dovoljenje drugega starša.
Na večjih letališčih boste pogosto našli igralnice, kjer se vaš otrok lahko varno zabava. Tako bodo otroci lažje počakali na let ter porabili vso odvečno energijo pred letom. Preberite, katera letališča so najbolje opremljena za lete z otrokom.
Ne pozabite na letalo vzeti otrokove najljubše igrače, knjige, pobarvanke, barvic in manjših prigrizkov, ki jih poznajo in imajo radi. Kabinsko osebje vam bo pomagalo pri namestitvi, otrokom in dojenčkom pravilno pripelo varnostne pasove in vas seznanilo z dodatnimi varnostnimi napotki.​
Na letih, na katerih strežejo hrano, lahko vprašate za posebne obroke za otroke od 2. do 12. leta. Pri nekaterih letalskih družbah boste takšne obroke sicer morali naročiti vnaprej, pri drugih pa vam jih bodo prinesli tudi brez predhodnega naročila. ​

Ko otrok potuje sam z letalom

​Včasih ne gre drugače in mora vaš otrok z letalom potovati sam.
Ne pozabite poskrbeti za veljavnost potovalnih dokumentov in preverite, če otrok morda potrebuje tudi vizum. Za organizacijo spremstva boste morali pri večini letalskih družb že ob rezervaciji karte navesti osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefonsko številko) kontaktne osebe, ki otroka pripelje na odhodno letališče, ter osebe, ki ga na končnem letališču pričaka. Pri drugih letalskih družbah morate oddati ločeno prošnjo za spremstvo otroka, ki jo morate oddati najkasneje nekaj dni pred letom. Spremljevalna služba izbranega letalskega prevoznika bo poskrbela za otrokovo varnost v času, ko vi ne boste prisotni.  Osebje se bo z vašim otrokom pogovorilo, pregledalo njegove dokumente in v največji možni meri poskrbelo zanj v času trajanja leta, po pristanku pa ga bo predalo v varne roke.
Za storitve, povezane s potovanjem otroka brez spremstva, boste morali poleg letalske karte tudi nekaj doplačati.  Vsote se zelo razlikujejo od letalske družbe do letalske družbe, zato vam priporočamo, da cene preverite pri izbranem prevozniku.
Piše: Mirjam Kimovec
Komentirajte!
Ali radi skupaj z otroki potujete z letalom? Je vaš otrok že kdaj potoval sam z letalom?