7 najlepših pohodniških poti v Sloveniji

Iščete nov pohodniški izziv? Od mogočnih dvatisočakov do zelenih gozdov v sredogorju in nižinah, v Sloveniji lahko zagotovo vsak najde pot po svojem okusu. Predstavljamo vam 7 pohodniških poti, ki navdušujejo z izjemnimi razgledi in doživetji. Katero bi izbrali vi?

Logarska dolina in slap Rinka

Odlična pohodniška izbira za celo družino je zagotovo Logarska dolina. Je ena najlepših alpskih ledeniških dolin in ponuja poti, ki so primerne za malčke in začetnike. Z družino se lahko odpravite do slapu Rinka, tiste bolj izkušene pa bo vzpon na Planjavo in Ojstrico nagradil s čudovitim razgledom.

Na Krn mimo Krnskega jezera

Krn je z višino 2244 m najvišji vrh Krnskega pogorja. Najlepša pot, ki vodi do Krna, je po mnenju mnogih od Doma v Lepeni mimo Krnskega jezera. Z vrha, na katerem se nahaja razgledna plošča, boste ob lepem vremenu lahko občudovali celo Jadransko morje.

Velika Planina z Ušivca

Velika Planina © Ana Pogačar

Pastirska planota Velika planina velja za najlepšo slovensko planino. Obiščite znamenite koče, ki veljajo za največje pastirsko naselje v Evropi. Čeprav do Velike planine lahko pridete z nihalko in sedežnico (pozor – sedežnica od 24.5.2023 dalje ne obratuje zaradi gradnje nove sedežnice), lahko tokrat preizkusite pot s parkirišča pri Ušivcu.

Češka koča na Spodnjih Ravneh

Češka koča na Spodnjih Ravneh je najstarejša v izvirniku ohranjena koča pri nas. V začetku 70. let 20. stoletja so jo prenovili in posodobili, vendar je ohranila slog češkega ljudskega stavbarstva. Koča stoji na krnici Spodnje Ravne, pod severno steno Grintovca. Najbolj priljubljeno izhodišče za obisk Češke koče je Ravenska koča, od koder boste v približno 2 urah dosegli Češko kočo na 1542 metrih nadmorske višine.

Družinski izlet na Nanos

Pri raziskovanju slovenskih vrhov ne smemo pozabiti na osupljive vrhove sredogorja zahodne Slovenije. Za naslednji družinski pohod si lahko izberete vzpon na Nanos iz Razdrtega po položni poti, za katerega boste potrebovali okoli 2 uri in pol.

Greben Košute

Greben Košute je dolg deset kilometrov in kar nekaj vrhov grebena se nahaja nad 2000 metri, zato nudi veliko pohodniških užitkov. Najbolj priljubljen je del od Velikega vrha do Velikega kladiva, ki navdušuje s čudovitimi razgledi v vse smeri.

Vzpon na Triglav

Seveda pa na koncu ne moremo mimo kralja slovenskih gora. Le kdo ne pozna reka, da nisi pravi Slovenec, če se ne povzpneš na vrh Triglava? Na Triglav vodi mnogo poti in verjetno najdaljša, a hkrati polna čudovitih razgledov, je pot na Triglav od koče pri Savici, preko Komarče, 7 jezer, Hribaric, Doliča in preko Triglavske Škrbine.