8 najlepših samostanov v Sloveniji

V Sloveniji praktično ni vasice, ki ne bi imela svoje cerkvice in tudi samostanov lahko po Sloveniji najdemo kar lepo število. Tokrat se nismo ozirali na to, kateri samostani so še delujoči in kateri so že nekaj časa zapuščeni, pač pa smo izbrali 8 najlepših samostanov v Sloveniji, ki si jih velja ogledati (če drugega ne, vsaj od zunaj).

Minoritski samostan Olimje

Eden najbolj prepoznavnih samostanov v Sloveniji je  samostan v Olimijah, ki pa je skozi zgodovino izmenjaval funkciji gradu in samostana. Samostan je v najbolj simpatični sivkasto-beli podobi in tam je seveda stara samostanska lekarna s freskami (zapuščina patrov pavlincev, ki so 120 let bivali v olimskem samostanu).  Danes v samostanu prebivajo patri minoriti, ki skrbijo za nekaj stoletij stare prostore lekarne in zeliščni vrt, s katerega iz zelišč za obiskovalce izdelujejo različne naravne zdravilne izdelke.

Cistercijanski samostan Stična

Najstarejši in še vedno delujoči samostan na Slovenskem so ustanovili leta 1132 v Stični. Je edini še delujoči cistercijanski samostan na Slovenskem in obenem eden največjih kulturnih, sakralnih in arhitekturnih spomenikov pri nas. Danes lahko v njem občudujete arhitekturne sledi romanike in gotike ter tudi baroka. Med znamenitostmi so križni hodnik, redovna cerkev in muzej krščanstva.

Frančiškanski samostan Ljubljana

Čeprav morda marsikdo ne ve, da gre za samostan, je vendar eden najbolj prepoznavnih samostanov v Sloveniji Frančiškanski samostan v Ljubljani. Nahaja se na Prešernovem trgu v Ljubljani, ponaša pa se z baročnim oltarjem znamenitega kiparja Francesca Robbe.

Kartuzijanski samostan Pleterje

Kartuzijani živijo v klavzuri, popolnoma odmaknjeni od sveta, zato dejanski ogled samostana ni možen. Lahko si sicer ogledate njegovo okolico in staro gotsko cerkev, z veliko sreče pa boste morda iz samostana zaslišali gregorijansko petje menihov v latinščini.

Frančiškanski samostan Maribor

Ob Baziliki Matere Usmiljenja se v središču Maribora nahaja tudi še vedno delujoč Frančiškanski samostan. V Maribor so prišli bratje frančiškani 1. maja 1864 in se naselili v nekdanjem kapucinskem samostanu, nato pa od 1892 do 1900 sezidali nov samostan in novo cerkev, ki je od leta 1906 bazilika.

Bistra – Kartuzijanski samostan

Gre za bivši kartuzijanski samostan, saj v njem danes ne boste več našli redovnikov, pač pa Tehniški muzej Slovenije. Kljub temu ga velja omeniti, saj je samostan z gotsko zasnovo ohranil kar nekaj elementov še iz časov, ko je zgradba služila kot samostan. Ohranjeni so križni hodnik iz 15. stoletja, obrambni stolp in kapela s Cebejevo poznobaročno poslikavo, mlin in delno tudi park.

Kartuzijanski samostan Jurklošter

Samostan, ustanovljen leta 1667, je bil po ukinitvi jezuitskega reda v letu 1780 porušen. Sedanja podoba je rezultat mnogih prezidav v kompleksu kartuzije pa so poleg samostanske cerkve sv. Mavricija ohranjeni še ostanki baročnega dvorca, nekdanja samostanska pristava, del obzidja z obrambnim stolpom in kamniti most čez Gračnico. Po legendi naj bi bila v cerkvi samostana pokopana Veronika Deseniška.

Kartuzijanski samostan Žiče

Še eden od samostanov, ki danes ne služi več prvotnemu namenu je kartuzijanski samostan Žiče oziroma Žička kartuzija. Poleg ohranjenih stavb je najmogočnejša izmed razvalin velika redovna cerkev sv. Janeza Krstnika z Otokarjevo kapelo. Delno ohranjeni so kuhinja, nadstropni trakt, del križnega hodnika in pokopališka kapela, obnovljeno pa je tudi mogočno obzidje s stolpi. Ob vplačilu vstopnine dobite še avdio vodiča.