Baška Voda – z okusom morja, z okusom gora

Baška Voda se nahaja v srcu Dalmacije, v Makarskem primorju, kjer lahko uživate v najbolj impresivni mešanici kristalno čistega morja in bisernih prodnatih plaž, v senci borovcev in veličastnega gorovja Biokovo!

To čudovito mesto kot tudi drugi kraji v občini – Promajna, Bratuš, Krvavica, Bast in Topići – ponujajo vse, kar potrebujete za nepozaben oddih ob morju.

Čudovite prodnate plaže

Baška Voda ima odlično turistično ponudbo, med katero izstopa več kot 6 km čudovitih prodnatih plaž, ki se nahajajo v senci borovcev. Ena izmed njih – plaža Nikolina – je nenehno v vrhu vseh izborov najlepših plaž na Jadranu in širše.

Povprečna osončenost Baške Vode je več kot 2.700 ur letno, med letom pa lahko uživate v do 150 popolnoma jasnih dnevih. Povprečna letna temperatura zraka je 17,6 °C; poleti 25,9 °C, pozimi 10,3 °C. Temperatura morja se poleti dvigne tudi do 26 °C in pozimi nikoli ne pade pod 12 °C. Povprečna količina padavin je 1.033 mm, pri čemer so zime trikrat bolj deževne kot poletja, za katera so značilne kratkotrajne padavine. Vlažnost zraka je od 55 do 70 odstotkov in je vselej prijetna za ljudi.

Sneg je ob morju izredno redek, včasih pa ga v zimskem času prinese veter z Biokova, vrh katerega se lahko zadrži vse do začetka kopalne sezone. Najpogostejši vetrovi so burja, jugo in maestral. Burja (severovzhodni veter) je lahko zelo močna, vendar razprši oblake in prinaša jasno vreme.

Družinska namestitev v Baški Vodi je tudi ena najboljših na Hrvaškem in pogosto so zasebni najemodajalci na tem območju dobitniki nagrad za kakovost. Bivate lahko v zasebnih družinskih hišah z apartmaji v bližini morja ali v hišah z bazeni, in če se odločite za bivanje v hotelih, lahko izberete kakovostne hotele s 4 zvezdicami na vrhunskih lokacijah.

Mali raj za vse aktivne popotnike

Baška Voda ima tudi odlično ponudbo za aktivne. Lahko bi rekli, da je pravi mali raj za ljubitelje vodnih športov, kolesarjenja, plezanja, sprehodov v naravi in ​​tudi ljubitelji gora lahko uživajo na čudovitem Biokovu v zaledju.

Na voljo so vam tudi zanimivi izleti, tako da lahko iz Baške Vode zelo enostavno poleg omenjenega Biokova obiščete tudi kanjon Cetine, Rdeče in Modro jezero, slapove Krke, znamenito svetišče Medžugorje, otoka Brač in Hvar ter mesti Split in Dubrovnik.

Vse za ljubitelje dobre hrane in zgodovine

Številne restavracije in dalmatinske konobe vam bodo ponudile odlično sredozemsko prehrano, ki temelji na ribah in lokalnih pridelkih.

Ljubitelji kulture in zgodovine bodo tudi navdušeni, saj arheološke najdbe potrjujejo, da so na področju Baške Vode živeli ljudje že več kot štiri tisoč let pred Kristusovim rojstvom. Glavni razlog za naseljevanje je bil izvir pitne vode. V bronasti dobi, v času selitev nomadskih plemen na Sredozemlje, je prihajalo do konfrontacij med različnimi plemeni, ki so se bojevala za izvire vode in pašnike. Na griču Gradina, v središču današnjega mesta, se je zaradi varovanja vode formiralo utrjeno naselje s suhozidanim obzidjem. V antiki je bilo na mestu današnje Baške Vode ilirsko – rimsko naselje Aronia.

Upamo, da boste uživali v čarih narave in na najboljši način spoznali, zakaj je bilo zapisano, da »… tudi človek, ki umira, tukaj spet oživi«. Ob dobro znanem dalmatinskem čaru in gostoljubju domačinov z željo, da mesto postane vaš drugi dom, se boste tja zagotovo vedno vračali. Kot mnogi pred vami.