Jesenski sprehod po Udin borštu

Udin boršt je krajinski park, ki se razprostira severno od Kranja, vse do Golnika na severu in do Naklega na zahodu. 1725 hektarov velik park je skoraj v celoti prekrit z gozdom in tako predstavlja odlično idejo za jesenski sprehod, hkrati pa je izredno zanimiv tudi geološko in zgodovinsko gledano. Preverite, kaj vse si lahko ogledate med sprehodom po Udin borštu.

Spominski in krajinski park

Obsežno gozdno območje je zavarovano že od leta 1985, tedaj kot Spominski park Udin boršt zaradi pomena, ki ga je imel med NOB. Čeprav se na tem območju še vedno nahajajo zavarovani kulturni spomeniki, je skozi čas ta pomen zamrl, večjo težo pa je pridobila rekreacijska funkcija tega gozda ter izjemna naravna dediščina. Udin boršt je zaradi naravnih pogojev na ledeniški terasi iz apnenčastega konglomerata eno zadnjih sklenjenih območij nižinskih gozdov v osrednji Sloveniji, zato se danes vodi kot krajinski park.

Po poteh s kolesom ali peš

Udin boršt predstavlja zanimiv preplet naravnih zanimivosti in človekove aktivnosti v prostoru. Obstaja več deset poti iz različnih okoliških krajev. Poti so različno dolge in zanimive za raziskovanje v vseh letnih časih. Če se boste tudi vi odpravili na sprehod ali kolesarski izlet po Udin borštu, vam svetujemo, da se držite označenih poti, saj se na razgibanem terenu tudi izkušenejši pohodniki pogosto izgubijo.

Najbolj zanimive tematske poti so po Deželi konglomeratnega krasa, Podeželsko-naravoslovna učna pot Kriva jelka, Po poti treh zvonov ter učna pot po mokrišču Blata. Obiščete lahko tudi ribnik Račnik ali pa se sprehodite do mlinčkov, ki bodo posebej zanimivi predvsem otrokom.

Pešpot po Deželi konglomeratnega krasa

Udin boršt predstavlja tudi najboljši primer t.i. konglomeratnega krasa v Sloveniji. Geološka sestava je omogočila zakraselost Udin boršta v sicer nekraškem svetu. Gre za terasasti svet ledeniškega nastanka, preluknjan s številnimi vrtačami, kraškimi jamami in vodnimi izviri.

Če se odpravite po poti konglomeratnega krasa lahko najdete številne kraške oblike, od kraških izvirov, vrtač, zijalk, slepe doline do kraških jam. Med jamami sta najbolj znani Arneševa luknja z dolžino 815 metrov in jama Dopulnek v Zadragi, ki je dolga 306 metrov.

Pod Krivo jelko

Podeželsko-naravoslovna učna pot Kriva jelka povezuje 25 točk naravnih znamenitosti ter etnološko-zgodovinske dediščine. Ime je dobila po točki v osrčju gozda v Udin borštu, ki ga je lokalno kulturno-turistično društvo z istim imenom uredilo leta 1998.

Gre za prostor, kjer so si pred 200 leti skrivna zatočišča našli roparski rokovnjači. Rokovnjači so bili po večini vojaški dezerterji, ki so prebivali in se klatili po Udin borštu v letih od 1825 do 1853. Znano zbirališče rokovnjačev je bilo pri Krivi jelki, kjer so prirejali finfranje (rokovnjaške veselice) in se tudi poročali. Ti prav posebni razbojniki so skozi leta skrivnega delovanja oblikovali poseben stil življenja ter medsebojnega jezika.

Danes je Kriva jelka zelo priljubljena pohodniška točka, ki jo dnevno obišče več deset ljudi. Leta 1998 je lokalno turistično društvo posadilo jelko, ki nadomešča nekdanjo krivo jelko, okoli nje pa so postavili klopi in uredili otroška igrala ter odprto lopo. Učna pot v celoti poteka po vaških, gozdnih in poljskih poteh, pri tem pa obiskovalce usmerjajo lesene tablice s podobo krive jelke ter puščico smeri poti.

Ribnik Račnik

Na južnem delu Udin boršta pa si lahko odpočijete tudi ob ribniku Račnik. Gre za jezerce umetnega nastanka z dolžino okoli 120 m in širino 70 m. Z zajezitvijo Želinjskega potoka, ki izvira v osrednjem delu Udin boršta, sta nastali dve jezerci, imenovani Račnik oz. Pri racah.