Maroko za ljubitelje dobrega dizajna

Lani decembra sva se z ženo odločila, da se umakneva od zahodnjaškega predprazničnega kiča in se umakneva v Maroko. Za Maroko sva se odločila, ker je zelo drugačen od Slovenije in ker so temperature v decembru kar prijetne. Ker v enem tednu ne moreš obdelati cele države, sva se odločila, da obiščeva samo dve mesti – Essaouiro ob Atlantski obali in Marrakech v notranjosti. Odpravila sva se uživat v dobrem dizajnu. Ker ste o znamenitostih Maroka, odlični hrani in tržnicah verjetno že veliko prebrali, sem se odločil, da napišem nekaj utrinkov o dizajnu v Maroku. Obmorsko mestece Essaouira je zaščiteno z obzidjem, ki mesto varuje pred vetrovi in valovi.

Prihod v Maroko

Najugodnejša varianta za let se je izkazala povezava z Lufthanso iz Benetk prek Frankfurta v Marrakech in nazaj. Karte so bile cenejše celo od nizkocenovnih letalskih družb. Edino malo dlje je trajalo, so pa bile ure letov precej bolj normalne… Ker sva hotela doživeti čim bolj pristno maroško mestno življenje, sva se odločila, da bova bivala v tipičnih maroških mestnih hišah (riad) v starih mestnih jedrih (medina).

Letališče Marrakech Menara potnike pozdravi z izvirnim dizajnom. Kontrast modernemu letališču.

Riad

Riad je tradicionalna maroška hiša oziroma palača z atrijem. Beseda riad izvira iz arabske besede ryad (vrt). Najdemo jih v vseh maroških mestih. Hiša je po navadi kvadratne oblike s sobami, ki so orientirane navznoter, na vrt. Navzven so v večini primerov vidne le stene. Takšna arhitektura ima več koristi, dve najbolj značilni sta zaščita pred vročino in zaščita pred vsiljivci. V maroških mestih lahko najdemo veliko riadov, v katerih so urejena prenočišča za turiste (Marrakech jih ima več kot 1.000 v različnih cenovnih razredih). Riadi so relativno majhni in imajo po večini od 2 do 6 sob. Tisti, ki so v lasti tujcev (Francozi, Angleži, Španci,…), so zelo lepo urejeni, nekateri celo vrhunsko. Večina riadov ima terase, nekateri pa tudi bazene in hamame (arabska savna). Ker naju je fenomen riadov zanimal, sva si ogledala nekaj zelo lepih (prej sem jih seveda poiskal po spletu). Raziskovanje je bilo prav zanimivo, saj se v starem mestnem jedru (medini) kaj hitro lahko izgubiš in riad zelo težko najdeš. Navzven so namreč vse hiše enake – vidijo se le stene. Ko pa vstopiš v riad, se ti odpre popolnoma nov svet. Zdi se ti, kot da bi iz eksplozije hrupa, gneče, vonjav in okusov, ki vladajo v medini, prišel v raj. Spokojen mir za debelimi zidovi je kot nalašč za počitek od intenzivnega doživljanja maroške kulture na tržnicah. Tukaj sva si privoščila sproščanje in energijsko vadbo qigong. Analogija z vsakdanjim življenjem se ponuja kar sama. Okoli nas stres, hitenje in nervoza, znotraj nas popoln mir in sproščenost – če seveda to znamo doseči.

Jardin Majorelle, Marrakech

Jardin Majorelle je botanični vrt v novem delu Marakeša. Obsega 5 ha površine, oblikoval pa ga je francoski umetnik Jacques Majorelle v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Posebnost vrta je v tem, da je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja njegov lastnik francoski modni oblikovalec Yves Saint Laurent, katerega pepel so po smrti leta 2008 raztresli po vrtu. Na vrtu prevladuje modra barva v najrazličnejših odtenkih. Vrt ponuja enkratno okolje za sproščanje oziroma energijsko vadbo qigong – seveda, če uspete priti v času dneva, ko ga ne zavzamejo turisti.

Maison de la Photographie je riad, ki je preurejen v muzej fotografije. V lepo urejeni stavbi potekajo različne razstave. Muzeja turistični vodiči ne uvrščajo med glavne znamenitosti Marrakecha. Kljub temu (ali pa ravno zato) se ga splača obiskati, saj je še ena oaza miru in spokojnosti v sicer živahnem mestu. Še posebej se splača posedeti na terasi, kjer se da ob srebanju metinega čaja in uživanju v maroških slaščicah v miru opazovati mestno panoramo s številnimi minareti.

Več informacij o Maroku na wiki.potnik.si.
Za vas je potoval:
Franc Gider
Komentiraj!
Tudi vi pri potovanju v druge dežele uživate v kulturnih značilnostih obiskane destinacije? Katero države ste obiskali s tem namenom?