Najstarejši živalski vrt na svetu

Živali nas navdušujejo že od nekdaj. Toda ideja o javnih živalskih vrtovih se je zares začela uveljavljati šele v 18. stoletju. Zgodovina živalskih vrtov je včasih žalostna časovnica, v kateri je imela človeška zabava prednost pred dobrobitjo živali. Stoletja znanstvenih študij in precej samorefleksije so pripeljale do tega, da je večina živalskih vrtov sprejela pristop, v katerem je na prvem mestu dobro počutje in ohranitev živali. Preverite, kateri je najstarejši živalski vrt na svetu, ki ga še vedno lahko obiščete?

Wild animals under the zoo sign – illustration

Živalski vrt iz leta 1752

Najstarejši živalski vrtovi na svetu so priznane ustanove, ponosni braniki zaščite in ohranjanja živali. In najstarejši neprekinjeno delujoči živalski vrt na svetu – še vedno odprt na istem mestu – je Tiergarten Schönbrunn ali kar Dunajski živalski vrt.

Številne najstarejše znane živalske zbirke so bile statusni simboli, ki jih je omogočilo kraljevo bogastvo, zato ne preseneča, da ima najstarejši živalski vrt kraljevske začetke. Dunajski Tiergarten Schönbrunn se je začel kot kraljeva menažerija leta 1752, simbol cesarsko-avstrijske ekstravagance in velikega zanimanja cesarja Franca I. za naravni svet.

Njegova žena in vodja habsburške kraljeve hiše María Teresa se je strinjala, da bo podprla njegove deške sanje o izgradnji čudovitega zverinjaka pod enim pogojem, – da v njem ne bo živali, ki bi lahko pojedle njene otroke. Kmalu je ozemlje palače Schönbrunn oživelo od zvokov (in verjetno vonjav) živali, pridobljenih z vsega sveta. Opice, antilope in vse vrste pisanih ptic so bile del prve zbirke živalskega vrta. A to ni bil poceni hobi.

Odprto za javnost 1779

18. stoletje, ko je bil ustanovljen Tiergarten Schönbrunn, je bilo tudi obdobje razsvetljenstva. To obdobje je zaznamovalo naraščajoče zanimanje za znanost, naravo in izobraževanje. Habsburžani pod vplivom razsvetljenskega mišljenja so v ustanovitvi živalskega vrta videli priložnost, da prispevajo k znanstvenemu in naravnemu preučevanju živali. Zagotovili so prostor, kjer je bilo živali mogoče opazovati, preučevati in razumeti na načine, ki prej niso bili mogoči.

Medtem ko je Tiergarten sprva služil kraljevi družini, so ga leta 1779 odprli za javnost, kar je bila pomembna poteza za tisti čas. Ta odločitev odraža razsvetljenske ideale izobraževanja in javnega dostopa do znanja. Odprtje živalskega vrta za javnost je ljudem omogočilo, da so videli in spoznali živali, ki jih sicer morda nikoli ne bi srečali, kar je spodbudilo širše razumevanje naravnega sveta.

Eden najboljših na svetu

Žal očitno tudi najbolj dobronamerni zoologi v 18. in 19. stoletju niso vedeli, kako skrbeti za te živali, saj so mnoge živali živele kratka in stresna življenja. Na srečo se veliko več ve o tem in sčasoma se je Tiergarten Schönbrunn iz kraljeve menažerije razvil v sodoben živalski vrt. Poudarek se je preusmeril od zgolj prikazovanja živali k osredotočenju na njihovo dobro počutje, ohranjanje in izobraževanje. Živalski vrt je redno izbran za enega najboljših na svetu, po parku, ki je ohranil svojo imperialno zasnovo, pa se lahko sprehajate in si ogledate tigre, orangutane, koale, slone in celo pande, ki so si jih izposodili iz Kitajske.