Najvišji vrhovi vsake celine

Verjetno veste, katera je najvišja gora na svetu, poznate tudi najvišji vrh Evrope, ampak, ali veste, kateri je najvišji vrh Avstralije ali pa Južne Amerike? Tokrat smo pripravili seznam najvišjih vrhov vseh 7 celin.

Azija – Mount Everest (8848 m)

Mount Everest, najvišji vrh Azije, je s 8848 metri hkrati tudi najvišji vrh na Zemlji. Nahaja se v gorovju Himalaja, na meji Nepala in Tibeta. Za domačine je bila to sveta gora, zato se do leta 1921 noben Evropejec Mount Everestu ni smel približati na manj kot 80 km. Kot prva sta se na vrh Everest 29. maja 1953 povzpela novozelandski alpinist Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay. Po podatkih NASE so do marca 2012 zabeležili 5656 vzponov na Everest in 223 smrtnih žrtev.

Južna Amerika – Aconcagua (6961 m)

Cerro (gora) Aconcagua je s 6961 metri najvišji vrh Južne Amerike, poleg tega pa je tudi najvišji vrh južne poloble. Če Amerike ne delimo na Severno in Južno Ameriko, je hkrati tudi najvišji vrh kontinenta Amerike. Leži v Mendozi v Argentini in je del gorovja Andi. Prvi, ki je dosegel vrh te gore, je bil Švicar Matthias Zurbriggen, 14. januarja leta 1897.

Severna Amerika – Denali (Mount McKinley) (6190 m)

Najvišji vrh Severne Amerike je s 6190 metri gora Denali. Nahaja se v Združenih državah Amerike, v notranjosti zvezne države Aljaske in je del Aljaškega gorovja. Med letoma 1897 in 2015 se je gora imenovala Mount McKinley po nekdanjem ameriškem predsedniku Williamu McKinleyju, leta 2015 pa ji je vlada vrnila staro ime. Prvi priznani vzpon na vrh Denalija so 7. junija 1913 dosegli plezalci Hudson Stuck, Harry Karstens, Walter Harper in Robert Tatum.

Afrika – Kilimandžaro (5895 m)

Kilimandžaro je najvišja gora v Afriki in sodi med velike stratovulkane. Sestavljajo ga trije značilni vulkanski stožci; Kibo, Mawenzi in Shira. Najvišja točka gore je Uhuru Peak (5895 m) na robu kraterja ognjenika Kibo. Dva druga vrhova sta ugasla ognjenika: Mawensi (5149 m) ter Shira (3962 m).  Kilimandžaro se nahaja v severovzhodni Tanzaniji, južno od meje s Kenijo. Prva sta vrh dosegla Hans Meyer in Ludwig Purtscheller, 6. oktobra 1889.

Evropa – Elbrus (5642 m) / Mont Blanc (4810m)

Elbrus

Kateri je najvišji vrh Evrope, je odvisno od tega, kako določimo, kaj je Evropa, oziroma kje so njene meje. Dolgo časa je za najvišji vrh Evrope veljal Mont Blanc (na meji med Francijo in Italijo), vendar pa geografsko gledano za najvišji vrh Evrope danes velja gora Elbrus. Elbrus se nahaja v Rusiji, na zahodnem delu gorovja Kavzkav. Kot prvi so vrh Elbrusa leta 1874 osvojili Florence Crauford Grove, Frederick Gardner, Horace Walker in vodnika Peter Knube ter  Ahiya Sottaiev. Elbrus je ena najbolj obiskanih gora na svetu, saj vzpon ne velja za zahtevnega. Ker se nanj povzpnejo tudi manj pripravljeni plezalci, v kombinaciji s slabo organizacijo in slabo opremo, pa ima gora tudi enega najvišjih smrtnih deležev na svetu; v povprečju vsako leto na gori umre 15-30 planincev.

Antarktika – Mount Vinson (4892 m)

© Christian Stangl

Gora Vinson je s 4.892 metri najvišji vrh Antarktike. Leži na severnem delu Vinsonovega masiva, velikega gorskega masiva Antarktike, ki je dolg 21 km in širok 13 km. Masiv se nahaja približno 1200 kilometrov od Južnega tečaja. Prva je vrh gore Vinson leta 1966 osvojila ameriška ekipa, ki jo je vodil Nicholas Clinch.

Avstralija – Mount Kosciuszko (2228 m) / Puncak Jaya (4884)

©Trevar Alan Chilver

Podobno kot pri Evropi tudi pri najvišjem vrhu Avstralije prihaja do nesoglasij. Če Avstralijo gledamo kot kontinent, ki jo sestavljata Avstralija in Oceanija, je njen najvišji vrh Puncak Jaya (4884 m), ki se nahaja v Indoneziji. Če pa Avstralijo gledamo kot ločeno enoto, je najvišji del celinske Avstralije Mount Kosciuszko (2228 m). Mount Kosciuszko se nahaja v Novem Južnem Walesu in spada v pogorje Snowy Mountains, ki je del gorskega grebena Great Dividing Range.