Po poteh Frankopanov – Zgodovinsko obarvano doživljanje Kvarnerja in Gorskega Kotarja

Frankopani so pusti velik pečat v zgodovini hrvaškega naroda. Njihovi začetki segajo v 12. stoletje na otok Krk, ki ga je Dujam Krčki kot beneški vazal upravljal. Čez čas se je njihov vpliv širil na kopno, ko so za zvesto služenje svojem kralju dobili v posest Vinodolsko dolino in Gorski Kotar.

Vladavina Frankopanov

Vrhunec vladavine so dosegli v 15. stoletju, ko je italijanska plemiška družina Frangipani sprejela Nikolo IV. Frankopana za svojega sorodnika. To je potrdil tudi takratni rimski papež Martin V. in mu dovolil uporabo rodbinskega imena Frankapani in novega grba.

Frankopani so imeli velik družbeni vpliv vse do njihovega tragičnega konca, ki se je zgodil konec 17. stoletja. Takrat sta Fran Krsto Frankopan in Petar Zrinski, hrvaški ban, skovala zaroto proti habsburškemu dvoru, ki mu je vladal Leopold I. Zaroto so zatrli in snovalca zarote obglavili. Kot zanimivost velja omeniti, da jima po obglavljenju niso odrezali še okončin in jima s tem izkazali spoštovanje.

O njihovem vplivu pričajo številni dokumenti in dejanja, ki so pustila velik pečat na področju šolstva, znanosti, kulture, umetnosti in vojskovanja. Veliko večino njihove dediščine lahko najdemo na področju Kvarnerja in Gorskega Kotarja.

Da bi obudili Frankopane iz preteklosti, so v turistično ponudbo Kvarnerja in Gorskega Kotarja dodali vodič »Putovima Frankopana«. To je evropski projekt, katerega namen je predstaviti bogato zgodovino Frankopanov. V okviru projekta so sestavili številna informacijska gradiva. Za tiste, ki bolj ljubijo papir, je tu veliko število letakov. Niso pa pozabili niti ljubiteljev tehnologije, saj so zanje pripravili mobilno aplikacijo FranKrsto1643, ki jim bo prinesla vse informacije na dlani.

Dediščina Frankopanov

Predlagam, da odkrivanje Frankopanov začnete v dvorcu Nova Kraljevica, ki gosti informacijski center o Frankopanih. Tam boste dobili vse informacije in si lahko ogledali medijsko razstavo. Poskrbljeno je tudi, da ne boste lačni in žejni, saj dvorec gosti konobo Fran Krsto Frankopan.

Dvorec Nova Kraljevica

Raziskovanje lahko nadaljujete po vaši želji, če se v poletnih mesecih želite odmakniti od vročine, predlagam, da se podate v neokrnjeno naravo Gorskega Kotarja in obiščete dvorec Severin, ki ga že načenja zob časa, vendar vas bo očaral prekrasen grajski park ob dvorcu in pogled na sotesko reke Kupe.

Dvorec Severin

Relativno blizu sta še pravoslavni samostan Gomirje in dvorec Stara Sušica, ki bosta obiskovalce očarala s prekrasno arhitekturo.

Samostan Gomirje

Za tiste, ki vas morje vedno znova očara s svojo lepoto, pa priporočam obisk majhnega otočka Košljuna pri otoku Krku, kjer stoji frančiškanski samostan in cerkvica. Poleg njiju je prelep urejen park, v katerem se lahko nadihate svežega zraka in odpočijete dušo in telo.

Cerkvica na otočku Košljun.

Ali pa si ogledate staro mestno jedro na otoku Krku, v katerega vodijo Velika mestna vrata. Po celodnevnem pohajkovanju se prileže dobra rezina pršuta in kos sira, ki ju vam z veseljem postrežejo v »Kuči krčkog pršuta«. Za popolno doživetje si privoščite Frankopansko večerjo v restavraciji Rivica.

Naslednjič, ko vas pot zanese na Reko, se vsekakor ustavite in si poglejte grad Trsat, v katerem se lahko ob kavici spočijete in uživate v pogledu na Kvarnerski zaliv in mesto. Če je ravno že čas za kosilo, si privoščite razvajanje v restavraciji »Trsatika«. Ob slastni hrani vam bo dodal kapljico užitka tudi pogled, ki se razprostira na morje in sosednjo Učko.

grad Trsat

V zaledju Reke je Grobničko polje, ki skriva grad Grobnik, v katerem potekajo razne kulturno-umetniške prireditve in ima stalno muzejsko razstavo o življenju v Grobniku. Ob tej priložnosti bi bilo škoda, da ne bi poizkusili grobniškega sira in polente s krompirjem, ki veljata za lokalni specialiteti.

Grad Grobnik

Naslednjič, ko želite zapeljati mimo kraja Novi Vinodolski, se raje ustavite in ga raziščite. Nekoliko neobičajno za morska mesteca ima Novi Vinodolski glavni mestni trg nekoliko višje od gladine morja. Ob naslednji priložnosti se vsekakor ustavite in ga raziščite, ker skriva veliko zgodovinskih znamenitosti. Tu je tudi napisan Vinodolski zakonik, v katerem so zbrani vsi običaji in zakoni, ki so veljali takrat v občinah Novi, Ledenice, Bribir, Grižane, Drivenik, Hreljin, Bakar, Trsat, Grobnik in velja za drugi najstarejši zakonik običajnega prava.

Grad Drivenik

Obvezen je tudi ogled gradu s kvadratnim stolpom, s katerega se zaradi njegove nekoliko višje lege razprostira čudovit pogled po celotni vindolski dolini. Za odlično hrano pa poskrbi »Konoba Studec«, v kateri se lahko naužijete okusne hrane in odličnega lokalnega vina.

Grad v Novem Vinodolskem s kvadratnim stolpom.

To so samo nekatere od možnosti, na katere boste naleteli, če se odpravite raziskovat Frankopane. Zato predlagam, da se ob naslednji priložnosti potopite v svet Frankopanov in odkrijete njihovo dediščino.

Avtor članka: Karlo K.