Potep po Škofji Loki

Tokrat sva se s partnerjem odločila, da sobotni dan namesto raziskovanja naravnih znamenitosti Slovenije izkoristiva za odkrivanje bolj kulturnih posebnosti. Odpravila sva se na potep po starem srednjeveškem slovenskem mestu – Škofji Loki.

Staro mestno jedro

Škofja Loka je eno najbolj ohranjenih srednjeveških mest na Slovenskem. Prvi zapisi o ustanovitvi mesta segajo v leto 973, arheološke najdbe pa kažejo, da je bilo ozemlje naseljeno že vsaj od neolitika dalje. Mesto so ustanovili freisinški škofje, kar se še danes odraža v samem imenu kraja. Ime Škofja Loka se omenja od 13. stoletja, pri čemer škofja izvira iz lastništva škofov, loka pa namiguje na travnat svet ob vodi.

Midva sva potep po mestu začela pri avtobusni postaji in se čez most podala do starega mestnega jedra. Sprehodila sva se mimo Župnijske cerkve Sv. Jakoba, kapucinskega samostana, Špitalske cerkve, Homanove hiše, Kašče iz leta 1513 in drugih zanimivih stavb.

Mesto ob Sori

Poseben značaj daje mestu reka Sora. Mesto je bilo ustanovljeno nad sotočjem Poljanske in Selške Sore, kar je nudilo dobre razmere za poljedelstvo, okoliški gričevnati svet pa za živinorejo in gospodarjenje z lesom.

Midva sva se sprehodila po tematski poti, imenovani Pot v Puštal. Celotna pot je dolga okoli 2 kilometra, ob poti pa sva si ob pomoči informacijskih tabel lahko prebrala veliko zanimivega o tamkajšnjih znamenitostih.

Loški grad in muzej

Nad mestom se pompozno dviga Loški grad, v katerem ima svoje prostore Loški muzej. Tudi midva sva se povzpela od mestnega jedra do gradu in nato še malo višje, od koder sva lahko opazovala čudovit jesenski razgled na celotno mesto.

Grad je prvič omenjen že na začetku 13. stoletja, leta 1511 pa je bil ob potresu skoraj povsem porušen. Leta 1803 je bil grd podržavljen, konec stoletja pa so grad prevzele uršulinke, ki so grad precej obnovile. Med vojnama je bila v gradu vojaška bolnišnica, po drugi svetovni vojni pa je grad prevzela občina in 1959 v njem odprla Loški muzej.

Že sama zunanjost gradu je vredna ogleda, saj je grad lepo ohranjen. Posebej zanimiv pa je tudi obisk Loškega muzeja, v katerem sva si ogledala številne zanimive zbirke, ki prikazujejo kulturno dediščino loškega območja. Od zgodovinskih do etnoloških, arheoloških, prirodoslovnih in umetniških zbirk, na vsakem koraku sva odkrila nekaj posebej zanimivega. Midva sva si muzej ogledala samostojno, če se najavite vnaprej, pa si muzej lahko ogledate tudi v spremstvu vodnika.

Škofja Loka je staro slovensko meto, v katerem boste z lahko odkrivali nove zanimivosti in uživali v delčkih zgodovine. Že sam sprehod po mestu in okolici je lahko dobra ideja za izlet, vse skupaj pa lahko združite tudi z obiskom kake dobre lokalne kavarne ali gostilne.