Raziskovanje Toronta in okolice – 2. del

V prejšnji številki ste lahko prebrali prvi del potopisa po Torontu in izvedeli vse o prvih dneh popotovanja. Tokrat pa preberite, kako se je potovanje nadaljevalo in kaj vse še lahko odkrijete v okolici Toronta.

Slovenski lovski dom

Ob koncu prvega tedna našega obiska sorodnikov smo z njimi odšli v njihovo prikolico v Slovenski lovski dom (Slovenian hunting and anglers club) v kraju Everett, ki je od Toronta oddaljen približno uro in pol vožnje z avtomobilom in kjer smo si malce odpočili od vseh aktivnosti in ogledov, ki smo jih izvedli v dnevih pred tem. Potomci Slovencev so tam postavili Lovski dom, v katerem se odvijajo različni dogodki in kjer se še vedno govori slovensko. V sklopu lovskega doma imajo tudi bazen. Otroci so tam zelo uživali. Spoznali smo se tudi z novim športom, ki se imenuje pickleball. Ta je mešanica tenisa, badmintona in pingponga.

Prva evropska naselbina v današnji provinci Ontario

Po koncu tedna, ki smo ga preživeli v Slovenski lovski koči, smo se odločili, da gremo v mesto Midland pogledat indijansko naselje Sainte – Marie among the Hurons. Naselbina Sainte-Marie among the Hurons je bila prva evropska naselbina v današnji provinci Ontario.

V njej smo si ogledali, kako so si Indijanci šivali mokasine, kako so zanetili ogenj, kako so izdelovali preproge iz koruznega ličkanja. Osebno sem bil malo razočaran, da nikjer nismo videli nobenega pristnega Indijanca, približno takega, kot jih poznamo iz western filmov.

Toronto ZOO

Po obisku indijanskega naselja smo se naslednji dan odpravili v mestni živalski vrt, Toronto ZOO, kjer je na ogled več kot 5.000 živali. Med drugim smo videli tigra, gorile, beloglavega orla, pave…

Niagarski slapovi

Po ogledu živalskega vrta smo se naslednji dan odpravili v kraj, na katerega sem najbolj čakal – Niagarski slapovi. Niagarski slapovi slovijo po svoji lepoti in so dragoceni vir hidroelektrične energije. So skupina treh slapov, katerega največji (Horseshoe Falls) se nahaja na meji med Združenimi državami Amerike in Kanado. Slednji je visok okoli 57 metrov.

Odločili smo se, da si ga pobliže ogledamo z ladjico, ki pripelje obiskovalce do samega vznožja slapov. Moram reči, da je bila ta izkušnja res nepozabna, saj je pogled na padajočo vodo z ladjice v samem osrčju spodnjega dela slapu nepozaben. Ob tem te spremljajo tudi kapljice vode tega slapu.

Kasneje smo se odpravili tudi do zgornjega roba slapu, tam res dobiš občutek, koliko vode dejansko steče preko roba. Značilna zelena barva vode Niagarskih slapov je stranski produkt raztopljenih soli in kamene moke (zelo fino zmlete kamnine), ki nastane zaradi erozivne sile reke Niagara.

Za konec našega obiska Niagarskih slapov smo se odločili obiskati tudi podvodni tunel, ki je bil v preteklosti del elektrarne Niagara Parks. Predor, ki je v preteklosti služil za odvod vode iz zgornje elektrarne, ti omogoča, da raziščeš zgodovinski, 700 m dolg predor globoko pod elektrarno, do katerega se spustiš v zastekljenem dvigalu preko 100 m globoko in kjer lahko med potjo opazuješ številna podzemna nadstropja postaje. Konec tunela te pripelje do obale Niagarskih slapov, od koder dobiš novo perspektivo Niagarskih slapov.

Canada’s Wonderland

Zadnji dan našega obiska Toronta smo namenili obisku Canada’s Wonderland, zabaviščnega parka z 200 atrakcijami, med njimi osemnajstimi vlakci smrti. Lahko si samo predstavljate, kakšni so bili komentarji otrok na vprašanje, kako se jim je zdel dan v zabaviščnem parku. V parku smo naleteli tudi na rakuna in račke, ki se sploh niso bale človeške prisotnosti. Celoten dan je zelo hitro minil, naše počitnice v Kanadi pa še hitreje.

 

Avtor članka: Marko Popovič