Vikend sprostitev v turističnem naselju Vuglec Breg pri Krapini  

Za nama s partnerko je naporen in stresen teden. Smo sredi februarja, a je vreme precej pomladno. Na spletu »poguglava« za primeren vikend oddih, na katerem bi se odmaknila od mestnega vrveža in preživela čas v dvoje na podeželju. Tokrat sva se odločila za Krapino, za turistično kmetijo Vuglec Breg.

Sama vožnja iz Ljubljane do domačije Vuglec Breg, ki leži med Krapino in Krapinskimi Toplicami, traja približno dve uri: prvi del po avtocesti, zadnji del poti pa po lokalnih cestah.

Občutek domačnosti in sproščenosti

Avto parkirava na parkirišču domačije in se prijaviva na recepciji. Prijazno osebje nama razkaže prostore in da potrebne informacije za bivanje pri njih. Prijaznost osebja daje  občutek domačnosti in sproščenosti, ki je značilna za takšne domačije. Po nekaj minutah sva že v čudoviti sobi, v kateri v miru odloživa prtljago in se pripraviva na vikend odklop.

Prvotno so tam živele tri družine, v času vojne v 1990-ih pa sta se dve družini odselili. Družina Vuglec je kupila parcele in preuredila vse hiše v turistične namene. Zato so tudi imena penzionov po prvotnih družinskih članih. Najin penzion »Jana« ima urejeno kopalnico, veliko omaro, zakonsko posteljo, na steni je plazma TV in manjša terasa, ki ima čudovit razgled nad hrvaškim Zagorjem in goricami, ki so del domačije.

Sveža in okusna hrana

Teden za nama je bil stresen, zato si privoščiva sproščujočo in dolgo večerjo. Vsi obroki so pripravljeni po naročilu, zato je hrana sveža in zelo okusna. So zelo ekološka domačija, zato je večina živil pridelana v lokalnem okolju: na sosednjih kmetijah in pri manjših pridelovalcih, le majhen del pa naročijo v bližnjih  živilskih trgovinah. Po večerji in kozarcu penine skočiva še pod tuš in pogledava romantičen film, preden naju zaziblje spanec v zaslužen počitek.

 

Najin penzion in spalnica imata balkon na vzhodni strani, zato naju sončni žarki zgodaj zjutraj nežno pobožajo in prebudijo. Privoščiva si zajtrk, ki velja z razlogom za najpomembnejši obrok dneva. Potrebovala bova namreč veliko energije za aktivnosti, ki naju čakajo. Sam zajtrk je lahko predpripravljen, lahko pa ti ga na lastno željo ali potrebo tudi sproti pripravijo. Sam ne veljam za »zahtevnega« gurmana, zato si krožnik obložim z dobrotami, ki že čakajo na mizi, medtem ko si moja boljša »polovica« naroči svežo jajčno omleto in brezglutenski kruh.

Muzej krapinskega neandertalca

Pri zajtrku vzameva še malo kruha in narediva krajši sprehod do dveh bližnjih ribnikov. Tam posediva in nahraniva račke. Sama narava in okolica ribnikov je resnično umirjena in pristna, tam si lahko odpočiješ telo in um. Ljubitelji ribolova lahko kupijo karte za lovljenje rib iz ribnika. No, midva takšna ljubitelja nisva. 😉

Po sprehodu, ko so se oči naužile čudovite narave, sedeva v avto in se odpeljeva v bližnje mesto Krapina, ki je 20 minut vožnje stran. Tam si ogledava Muzej krapinskega neandertalca in se sprehodiva skozi zemeljsko in človeško preteklost. Najprej si pogledava uvodni 15-minutni film, nato pa naju vodič popelje vse od nastanka velikega poka do današnjih dni. Pri filmu so pomagali vrhunski kostumografi, ki so izdelovali maske v kultni trilogiji Gospodar prstanov.

Gre za neverjetno in zelo poučno izkušnjo, ki na zelo interaktiven ter zanimiv način predstavi nastanek in razvoj Zemlje ter samo življenje na planetu. Med ogledom dobesedno požirava informacije in znanje kot spužve, saj je marsikaj za naju novo, sploh pa predstavljeno na tako zanimiv in interaktiven način, za kar so ustvarjalci prejeli številne nagrade in priznanja. Izveva veliko tudi o sami arhitekturi in zasnovi muzeja. Le-ta ima veliko arhitekturnih zanimivosti, kot je npr. vrtenje hodnika. Sam muzej je prijazen tudi za gibalno ovirane ljudi, saj je možna po njem vožnja z invalidskim vozičkom. Da je muzej resnično zanimiv, priča veliko število obiskovalcev, tako najmlajših kot najstarejših, parov, družin in tujih obiskovalcev.

Po vodenem ogledu se sprehodiva po zunanjem parku skulptur prazgodovinskih bitij in zaključiva dopoldan s pijačo v bližnji kavarni.  Za sam ogled si je dobro vzeti vsaj dve uri, da maksimalno izkoristiš čas in bogato ponudbo, ki jo nudi muzej.

Raziskovanje okolice

Po ogledu se vrneva na domačijo Vuglec Breg, kjer si privoščiva okusno kosilo, in sicer teletino s krompirjem. Da sta lokacija in ambient naravnost fantastična, pričajo številni seminarji in team buildingi podjetij; eden je ravno potekal v manjši dvorani, ki sprejme 40 gostov. Rahlo utrujena si privoščiva še krajšo siesto, nato naju čakajo že novi podvigi.

Podala sva se na vožnjo s kolesi po sosednjih hribih. Da sva izenačila kondicijo in moč, sva si sposodila električni kolesi, da vožnja ni bila preveč naporna. Da sva naredila kar 20 kilometrov v slabi uri, pove veliko o najinem tempu in zmožnostih električnega kolesa pri premagovanju klancev. Res dober način skupnega preživljanja časa, saj lahko kolo kompenzira telesno pripravljenost posameznika.

Omeniti je treba tudi, da bo lastnik uredil in označil še kolesarske poti, tako boš lahko izbiral med zahtevnostjo in dolžino prog – torej od krajših prog do daljših, celodnevnih poti (takrat bi vzel s sabo polnilec za kolo, da ga imaš možnost polniti v kaki restavraciji ali lokalu med kosilom ali postankom za pijačo).

Če bi s seboj vzela tenis loparje ali nogometno žogo, bi lahko odigrala tudi igro na tenis igrišču, ki ga premore domačija.

Z  vožnje se vrneva tik pred večerjo. Tokrat si privoščiva lažjo, a slajšo večerjo. Ob večerji si  privoščiva še kozarce različnih penin, ki jih sami pridelujejo in prodajajo. Prav tako prirejajo degustacije svojih vin in penin, ki so prejeli veliko pohval in priznanj.

Po večerji skočiva za tri urice še v wellness »kočo Imbra«, ki nudi savno in romantičen džakuzi, ob tem pa si privoščiva kozarec ali dva sladke penine. Zaradi velikega zanimanja za ta wellness je potrebno narediti predhodno rezervacijo. Po napornem in aktivnem dnevu sledi še tuš in skupen objem ter nežen spanec.

Krapinske Toplice – Aqua Vivae

Naslednje jutro, v nedeljo, si privoščiva malo daljši spanec. Tokrat se pred zajtrkom odpraviva na sprehod okrog ribnika, saj je jutranji zrak zelo svež. Telo podkrepiva z obilnim zajtrkom in skodelico zelenega čaja. Ker je bilo vreme rahlo oblačno in vetrovno, sva se odločila, da greva še v popularne Krapinske Toplice.

Ko se posloviva od prijaznega osebja, se odpraviva v Krapinske Toplice, Aqua Vivae, ki so 15 minut vožnje stran. Na recepciji prevzameva zapestnice in že čofotava v topli vodi. Gre za toplice, ki imajo daleč najbolj kvalitetno termalno vodo tam naokrog, zato jih obiskuje veliko družin z otroki, starejših ter tujih gostov. Sploh notranji tobogan je pri najmlajših najbolj zanimiv in zato oblegan, sledi pa mu tudi bazen z valovi, ki ga napolni res veliko otrok.

Moja draga si privošči še masažo stopal, sam pa poležim na enem od ležalnikov okrog bazena. Ena od posebnosti teh toplic je tudi bazen za potapljanje, globine 3,75 metra, ki je posebej zanimiv za slovenske obiskovalce. Pred odhodom domov si privoščiva kosilo v samopostrežni restavraciji, se odjaviva in kreneva nazaj proti Ljubljani.

Če na kratko povzameva: domačija Vuglec Breg z okolico Krapine je odličen kraj za romantičen odklop v dvoje, prav tako pa za družine, saj nudi ogromno različnih priložnosti (dejavnosti) za rekreativce in tiste, ki se bolj predajajo umirjenemu sproščanju. Če ne veste, kje preživeti vikend sprostitev, vam gotovo priporočava turistično domačijo Vuglec Breg, saj za ugodno ceno dobite veliko in še več.

Avtor članka: Danijel Janžekovič