10 znakov, da si rojen in vzgojen v Sloveniji

To je 10 znakov, po katerih bojda lahko prepoznaš osebo, ki je bila rojena in vzgojena v Sloveniji. Kdo bi si mislil, da so copati, kremšnite, krofi, nevoščljivost, počitnice na Hrvaškem, Planica in Triglav slovenski simboli, ki nas v očeh tujcev najbolj označujejo?!
#1: Doma imaš v omari vsaj nekaj parov copat. V hišo nikoli ne vstopiš v čevljih, zmeraj se preobuješ in enako pričakuješ od svojih gostov. Seveda si dovolj vljuden, da jih ne boš pustil bosih, zato jim ponudiš copate. Celo izbirajo lahko med različnimi velikostmi, barvami in vzorci.
​#2: ​Ne razumeš, kaj govori človek iz sosednje vasi. Čeprav je Slovenija zelo majhna država, premore več kot 30 različnih dialektov. Zato zahodnjaki pogosto ne razumejo vzhodnjakov in južnjaki ne razumejo severnjakov. Dober primer je slovenski film Halgato, posnet v enem od slovenskih dialektov in s podnapisi v knjižni slovenščini, da ga lahko razumejo vsi.
#3: Krofe kupiš na Trojanah, kremšnite v Tepanjah. Ko Slovenci potujejo z zahodne obale na vzhod in sever države po glavni cesti, imajo dva postanka. En postanek je na Trojanah, kjer pojedo ogromen krof, polnjen z marelično marmelado. Drugi postanek je v Tepanjah, kjer kupijo ogromno kremšnito, jajčno kremno rezino.
#4: Dopust preživljaš na hrvaški obali. Vsako poletje skoraj polovica Slovencev spakira kovčke, naroči sorodnikom, naj jim zalivajo rože in vrt ter hranijo živali, spustijo rolete na oknih, napolnijo avtomobilski prtljažnik z zelenjavo, sadjem, klobasami, žganjem in ostalo doma pridelano in pripravljeno hrano ter gredo na morje. Slovencem je vseeno, če morajo čakati ure in ure, da bi prečkali mejo s Hrvaško, če morajo za apartma, ki je od morja oddaljen 800 metrov, plačati zelo visoko ceno in če morajo plažo deliti s svojimi rojaki. Jadransko morje je pomemben del dopusta.

#5: Če se moraš voziti več kot pol ure, je predaleč. V Sloveniji je vse blizu: šola, banka, trgovina, film, bar. Do vsega naštetega moraš hoditi 15 minut ali se voziti 10 minut. Edino do bolnišnice potrebuješ 20 minut več. Če povabiš na zabavo koga, ki je oddaljen več kot pol ure vožnje, ne bo prišel.

​#6: Gledaš smučarske skoke v Planici. Primož Ulaga, Franci Petek, Primož Peterka, Robert Kranjec in Peter Prevc so šampioni v smučarskih skokih in narodni heroji. Ko tekmujejo v Planici, največji smučarski skakalnici na svetu, polovica Slovencev vstane ob 2. uri zjutraj, da bi se izognili prometnemu zastoju (sicer ne bi nikoli prispeli pravočasno) in bili priča novi medalji ali novemu svetovnemu rekordu. Druga polovica Slovencev pozabi jesti, lulati in dihati, ker so prilepljeni pred televizijske zaslone.

#7: Delaš, delaš, delaš. Stereotip, da so Slovenci prizadevni, je absolutna resnica. Kot da obstaja neka višja sila, ki jim ne dovoli počivati več kot 5 minut. Ko prideš domov iz službe, pograbiš lopato, izvijač, likalnik, sesalec, mešalnik in nekaj loncev, pograbiš karkoli, kar te bo zaposlilo, dokler ne pade noč.

​#8: Splezaš še na Triglav. Tako kot mora vsak musliman vsaj enkrat v življenju romati v Meko, mora Slovenec splezati na Triglav, najvišjo slovensko goro.
#9: ​Govoriš najmanj dva tuja jezika. Slovenci so edini narod na svetu, ki zna govoriti daleč najbolj strokovno angleščino kot drugi jezik. Potem hrvaški jezik. Nemogoče je, da ne bi govoril hrvaškega jezika, če vsako poletje preživiš na hrvaški obali. Italijanski in madžarski jezik sta uradna jezika v regijah, ki mejijo na Italijo in Madžarsko. V šolah se ga učijo od vrtca dalje. In če želiš zaradi večjega zaslužka delati v Avstriji, se naučiš še nemški jezik.

#10: Sosedova trava je zmeraj bolj zelena. Biti nevoščljiv sosedu za njegovo službo, hišo ali avto je slovenski nacionalni šport. Ne glede, kaj in koliko imaš, zmeraj si boš želel imeti stvari, ki jih imajo drugi.