7 razlogov, da se s kolesom odpravite na potovanje

Kaj je lepšega, kot da se na počitnicah s kolesom zapeljete ob vaši priljubljeni obali in se ustavite na osvežilni pijači, nato pa se odpeljete na vaš priljubljeni del plaže. Ste med tistimi, ki jim kolo na počitnicah predstavlja užitek, med tistimi, ki se na dopust odpravijo kar s kolesom, ali pa zgolj še razmišljate o tem, kako je mogoče kolo sploh vzeti na dopust? Pa ne samo vašega, tudi od ostalih članov družine. Preverite 7 enostavnih nasvetov, s katerimi boste lažje vzeli kolo na vaš dopust.

# 1: Potovanje s kolesom je, kot da ste v filmu

Potovanje s kolesom je po vsej verjetnosti najboljša pot, da doživite pokrajino in kulturo regije, v katero ste namenjeni. Da občutite teren, slišite zvoke divje narave in vonjate zrak svežega sadja in rož. Omogoča vam, da dosežete vse kotičke majhnih mest in vasi. Večina kolesarjev pot s kolesom opisuje tako: Ko potujete z avtom, vlakom ali avtobusom, je tako, kot bi opazovali čudovit film. Potovanje s kolesom pa je, kot da ste v tem filmu.

Ko greste na pot s kolesom, dosežete vse kotičke majhnih mest in vasi. Vir: Ghost

# 2: Ko se boste odpravili na potovanje s kolesom, boste veliko prihranili

Največja prednost, da se na potovanje odpravite s kolesom, je v tem, da boste precej prišparali. Potovanje s kolesom in šotorom velja za enega najcenejših načinov potovanja. Druga prednost je, da boste dopust doživeli precej bolj intenzivno. Če kolo in šotor že imate, bo največji strošek dopusta za hrano in prenočišča v kampih. Če imate radi avanture, spanje na prostem in pot v neznano, bo pa to za vas zagotovo posebna dogodivščina. Če do kraja, kjer boste preživeli vaše počitnice, ne nameravate prekolesariti, vaša kolesa pa vseeno peljati s seboj, boste na vašem potovanju prišparali ogromno časa. Kaj pravite?

# 3: Splanirajte si vašo pot s kolesom že pred odhodom na potovanje

Ko se odpravljate na daljšo pot s kolesom, so bistvene 3 stvari: planiranje kolesarske poti pred odhodom, ustrezna kolesarska oprema in vaša telesna pripravljenost. Ne pozabite na to.

Dober načrt je pol poti. Kolesarski vodniki, avtomobilske karte in informacije na spletu vam bodo pomagale, da že pred odhodom na pot s kolesom raziščite pot. Razdelite jo na dele poti glede na zahtevnost poti in zmogljivost vseh članov vaše kolesarske odprave, za vsak del poti pa sestavite urnik kolesarjenja, počitkov in postankov za ogled zanimivosti. Pozanimajte se tudi o možnostih prenočevanja in po potrebi prenočišče rezervirajte vnaprej. Predvsem je to pametno storiti v poletnem času, če se odpravljate s kolesom na morje ali v gorska letovišča.

Dober načrt je pol poti, ko se odpravljate na potovanje s kolesom.

# 4: Preverite, ali je vaša kolesarska oprema primerna za potovanje

Preden
se odpravite na potovanje s kolesom, preverite delovanje vašega kolesa. Najbolje je, da to
zaupate strokovnjaku v kolesarskem servisu, na pot pa ne pozabite vzeti
tudi orodja in rezervnih delov. Ne smejo manjkati vsaj ena zračnica,
tlačilka in komplet za krpanje lukenj. Pripravite tudi prednjo in zadnjo
svetilko, če vas med potjo ujame mrak.Za večdnevno kolesarsko turo je najprimernejše potovalno (treking) kolo s primernim prestavnim razmerjem, ki vam omogoča udobno obračanje gonilk po ravnem in v klanec. O izbiri ustreznega treking kolesa, s katerim se boste lahko odpravili na daljše potovanje s kolesom, vprašajte strokovnjaka.

Pomembno je, kako razporedite vašo prtljago na kolesu.

Seznam kolesarske opreme, ki bi jo morali imeti s seboj na potovanju:

 • Kolesarska čelada, sončna očala in rokavice
 • Kolesarska oblačila z odsevniki za vse vremenske razmere
 • Zračna tlačilka, rezervna zračnica in pribor za krpanje zračnic
 • Ključavnica za kolo in set orodja za popravila
 • Lučka, zemljevid ali GPS (na mobilni napravi)
 • 2 bidona za vodo
 • Osebni komplet za prvo pomoč z obliži
 • Stranske vodoodporne torbe
 • Vodoodporna vreča zadaj

O kolesarski opremi se posvetujte pri strokovnjaku za kolesa, ko se boste odpravili na pot s kolesom.

Priporočljiva vsebina kolesarskih torb, ki bi jo morali imeti s seboj na potovanju:

 • Oblačila: kratke hlače, dolge hlače, kolesarske hlače, nogavice, spodnje perilo, majice s kratkimi rokavi, hlače za dež, pulover, vetrovka (nepremočljiva), kapa s ščitnikom, oprema za kopanje, športni copati/kolesarski čevlji, dodaten par čevljev/sandal.
 • Orientacija in dokumenti: potovalni pas za denar, zemljevidi za kolesarjenje/kolesarske ture, kolesarski turistični vodnik, osebna izkaznica/potni list/kartica za mlade (npr. izkaznica mladinskega hotela), seznam gostiteljev, denar/bančna kartica/kreditna kartica, kopije dokumentov, pisala, beležka z naslovi, mobilni telefon (vključno s polnilnikom), turistično zavarovanje.
 • Kolesarska lekarna: komplet prve pomoči, obliži/elastični povoj, zaščitno sredstvo proti mrčesu, termometer, sredstvo proti driski, dezinfekcijsko sredstvo, čepki za ušesa, aspirin (ali podobno).
 • Pranje in nega: gel za prhanje/šampon, glavnik/krtača za lase, zobna ščetka/zobna pasta, krema za sončenje, pribor za britje, higienski pripomočki za mesečno perilo, pralno sredstvo/pralna pasta, pomivalno sredstvo/kuhinjska krpa, toaletni papir/robčki, komplet za čiščenje čevljev/komplet za šivanje.
 • Drugo: merilec zračnega tlaka, fotoaparat in filmi oz. digitalni fotoaparat (vklj. s polnilnikom za baterije), žepni nož, žepna svetilka, zložljive škarje, sveča/laterna, literatura, kolesarska očala.
 • Kampiranje: spalna vreča, ležalna podloga, lahek šotor, tkani lepilni trak, plinski kuhalnik, posoda, sol, sladkor in zelišča.
 • Hrana in pijača: suho sadje in oreščki, na okvirju kolesa dva nosilca s plastenkama, v eni naj bo voda, v drugi pa priljubljen energijski napitek. Če je le mogoče, si ob poti privoščite sveže sadje.

Oblačila z odsevniki vas bodo naredila vidne

K osebni kolesarski opremi poleg čelade in rokavic spadajo še kolesarska oblačila za vse vremenske razmere. Tudi sredi poletja vas lahko ujamejo neurje, mrzel veter in dež. Oblačila naj imajo odsevnike, ki vas bodo ob slabi vidljivosti ali v temi naredili dobro vidne. Ne pozabite na sončna očala, ki bodo poleg zaščite pred močnim soncem vaše oči varovala tudi pred mrčesom.

Z vašega telesa težo tovora preusmerite na boke in na krmilo kolesa

Če imate radi svojo hrbtenico, boste opremo za večdnevno kolesarsko turo prevažali v potovalnih torbah. V zadnjih večjih torbah ob boku kolesa imejte spravljeno osebno opremo, oblačila in hrano, v sprednjo manjšo torbo na krmilu kolesa pa shranite dokumente, denarnico, telefon in stvari, ki jih potrebujete sproti. Če imate prtljage zares veliko, zadnjim torbam dodajte tretjo nad kolesom.

#5: Vaša telesna pripravljenost je ključna, drugače nadaljujte pot z vlakom

Najbolje je, da se potovanja s kolesom lotite v daljšem obdobju lepega vremena in ko ste v dobri fizični kondiciji. V primerih, ko ste na poti že preveč utrujeni, lahko zadevo rešite z nadaljevanjem poti z vlakom. Vsi prevozniki danes nudijo tudi prevoz koles.

Če želite izvedeti, kako je videti potovanje s kolesom, si oglejte, kako sta Balkan prekolesarila Marko in Rok ali kako sta kolesarila do Beograda Urban in Evgen. Za nasvet o tem, kako se je najbolje pripraviti na potovanje s kolesom, pa vprašajte izkušenega kolesarja.

# 6: Otroci naj bodo del ekipe, ko se odpravljate na potovanje s kolesom

Za otroke bo dopust s kolesom prava dogodivščina, saj jim daljše kolesarjenje pravzaprav ne predstavlja velike ovire. Lahko bi celo rekli, da v avtomobilu otroci izgubijo doživetje, ki bi ga sicer imeli na kolesu. Pa še druženje na kolesu je bolj intenzivno. Kakorkoli, tukaj je nekaj hitrih namigov, da boste imeli manj skrbi pri kolesarjenju z otroki na dopustu.

Kot prvo, ne ustrašite se iti na pot s kolesom, če vaš partner ali partnerica nima časa. Morda se boste še bolj sprostili, če boste na dopust s kolesom odšli sami z otroki. Sami se boste lahko odločali kod in kam. Še večjo pozornost posvetite načrtu poti, po katerih nameravate kolesariti, in varnosti. Varnost je na prvem mestu, ko razmišljamo o kolesarjenju z otroki. Začnite kolesariti počasi, v kratkih etapah, nato počasi stopnjujte. Poskrbite, da vsako uro naredite pavzo. Najbolj pomembno pa je, da se vaš otrok počuti kot del ekipe, ko kolesarite, ne glede na to, koliko je star. Saj bo le tako motiviran, da prekolesari celotno pot. Kolesarjenje lahko popestrite s tem, da jim dopustite snemanje kolesarjenja s kamero ali skupaj poslušajte glasbo na prenosnem zvočniku.

# 7: Kolesa v avto, če ne gre drugače

Če niste dovolj pogumni, da bi se na dopust odpravili s kolesom, ga lahko vsaj vzamete s seboj. Na voljo je vrsta dodatkov za avtomobile, ki jih lahko izkoristite za transport kolesa.

Eden od načinov je, da kolo pospravite kar v vaš avtomobil. Ta opcija je sicer najbolj varna, vendar pa vam bo v avtomobilu zavzela večino prostora.

Druga opcija so nosilci za kolo, ki so lahko strešni ali pa na zadku avtomobila. Oglejte si različne vrste sistemov za transport koles. Bolj kot to, da lahko uporabite različne transportne sisteme, je pomembno, da ne pozabite na prevažanje koles. To se predvsem hitro lahko zgodi tistim, ki kolo vozite na strehi. Veliko je primerov, ko lastniki koles zapeljejo v svojo garažo, pri tem pa pozabijo, da imajo na strehi fiksirana kolesa. Najlažje se boste nepotrebnemu strošku za popravilo strehe in kolesa izognili tako, da si boste nastavili opomnik. Najlažje je to storiti tako, da daljinski upravljavec shranite v kolesarko rokavico. To vas bo spomnilo, da so kolesa na strehi. Druga rešitev je, da na garažna vrata montirate ogledalo in boste pravi čas videli kolesa. Ko pa se boste odpravili  na pot, je pomembno, da se občasno ustavljate in preverjate, ali je vaše kolo na strehi dobro fiksirano.

Pazite, da ne pozabite, da jih imate na strehi. Vir: www.pricecaptive.co.uk/car-bicycle-racks

Zelo dobra rešitev za transport so tudi posebne torbe za kolesa, ki so najbolj uporabne pri transportu kolesa na letalu. Ni več ovir, da vzamete kolo na potovanje.

Oglejte si video, kako lahko enostavno zložite kolo v torbo.

VPRAŠAJTE STROKOVNJAKE, PREDEN SE ODPRAVITE NA POT S KOLESOM!

Čas je za kolo Ghost v novi trgovini v Ljubljani!

Picture

Končno lahko lahko obiščete novo trgovino in servis za vrhunska nemška Ghost kolesa in kolesarsko opremo v Ljubljani.

Vsem bralcem Potnik.si v maju podarjajo brezplačno zračnico ob nakupu nad 10 eur.

GHOST BIKES LJUBLJANA
Litostrojska cesta 44b
1000 LJUBLJANA
M: 040 507 966
E: ljubljana@ghost.si
Lokacija

Vabljeni, da všečkate GHOST.SPORT

Picture

GRIFFIN, Trgovina in servis koles, Robert Bezenšek s.p.
Linhartova 18
3000 Celje
T: 03 492 63 33
E: info@ghost.si
Lokacija

GHOST SPORT PE MARIBOR
Tržaška cesta 14
(center Mercator tehnika)

2000 MARIBOR
M: 040 637 009
E: sport@ghost.si
Lokacija

Piše: Uroš Ferlin

Komentirajte!

Ste se že kdaj odpravili na potovanje s kolesom? Kaj vam je bilo najbolj všeč?