Manca Korelc – Moja jezera

Ali ste vedeli, da ima Slovenija okoli 900 jezer? Si predstavljate, da bi obiskali čisto vsakega izmed njih? No, Manca Korelc se je odločila, da bo naredila prav to. Obiskala bo vsa slovenska jezera, bajerje, ribnike in mlake. Da pa bo vse skupaj še bolj zanimivo, bo postala prva, ki bo to storila s kolesom ali peš, do katerih se ne da na dveh kolesih.

S projektom je pričela spomladi, do sedaj pa ji je uspelo obiskati že kar lepo število jezer. Vsako jezero fotografira in skupaj z opisom ter zemljevidom objavi na spletni strani Moja Jezera. Preverite, kaj vse nam je o projektu in jezerih zaupala punca, ki se je odločila s kolesom podati k vsem slovenskim jezerom.

Od kod ideja za takšen projekt? 

Odkar sem lani marca kupila Ariela, Specialized treking kolo črne barve z nekaj modre barve Soče, se mi je svet zavrtel za 360°. Solo kolesarski izleti med vikendom so postali zame višek športnega užitka, zmešanega s spoznavanjem meni neznanih kotičkov Slovenije. Prevozila sem že preko 5000 kilometrov v dobrem letu in tem tisočerim kilometrom sem želela dati smisel, zgodbo. Želela sem nekaj drugačnega, čisto mojega. In tako se je rodila ideja za Moja jezera.

Od kod ljubezen do jezer? 

Že od nekdaj mi je voda zelo blizu. Mali in veliki potočki, slapovi, hudourniki, ribniki, tudi morje in seveda jezera. Voda me pomiri, me ustavi. Sicer sem vedno v nekem gibanju, edino voda ima moč me popolnoma umiriti s svojo energijo. S tem projektom sem pravzaprav združila več svojih strasti: do športa, še posebej kolesarjenja, jezer, izletkanja po skritih kotičkih naše Slovenije in navsezadnje tudi digitalnega marketinga.

Koliko je vseh slovenskih jezer in v kolikem času jih planiraš obiskati?
Uradnega števila jezer ni. Pomagam si s knjigo Vsa slovenska jezera, kjer avtor g. Peter Firbas zapiše, da obstaja okoli 1300 stoječih vod naravnega in umetnega izvora, poimenovanih z jezeri, bajerji, ribniki, kalmi in lokvami. Druga pomoč so seveda Googlovi zemljevidi, ki mi z mobilno aplikacijo pomagajo tudi pri orientaciji na cesti. Eden izmed ciljev mojega projekta je sprožiti popis vseh slovenskih jezer, da bom natančno vedela, koliko jih moram obiskati.
Točnega časovenga plana nimam, saj mi ni pomembno, da pridem do konca v najkrajšem času. Ni bistvo v cilju, ampak predvsem v potovanju samem. Potovanja med jezeri so čudovita tudi zaradi načrtovanja poti, vožnje stoterih kilometrov, iskanja poti do jezer, klepeta z ribiči in spoznavanja drugih zanimivih ljudi.

Kaj pa jezera, ki niso dostopna s kolesom?
Do teh jezer, na primer Triglavskih jezer, pa tudi jezerc v Arboretumu Volčji potok in parku Brdo pri Kranju, bom šla peš.

Ali obiščeš več jezer hkrati ali le enega naenkrat? 

​V enem dnevu obiščem tudi več jezer, seveda. Primer: pred dvema tednoma sem jih od petka do nedelje obiskala 14. Običajno načrtujem krožne kolesarske ture, ki zajemajo čim več jezer in še kakšno drugo zanimivost vmes. V enem dnevu sem do sedaj obiskala največ 8 jezer.

Kje je tvoje izhodišče? Ali pričneš kolesariti v Ljubljani ali začneš kje bližje jezerom? Kako sicer načrtuješ obiske jezer?
Zaenkrat začnem v Ljubljani, saj je v bližnji okolici kar veliko malih in velikih jezer. Seveda pa bom za bolj oddaljena jezera, na primer na Štajerskem, za izhodišče postavila bližnji kraj. Preden grem na pot, si natančno zarišem krožno kolesarsko pot, ki zajema vsaj 80 km in čim več jezer. Ko pridem domov, je na vrsti urejanje fotografij, pisanje besedil in objava na spletni strani.
Do izhodiščne točke se običajno odpravim z vlakom, ker nimam avta, poleg tega pa mi ta način omogoča tudi različne kombinacije izhodiščnih in končnih točk. Lani sem šla na primer z vlakom do Jesenic, nato pa s kolesom preko Mojstrane, doline Radovna, Blejskega jezera do Ljubljane, kar je bila v vseh mojih kilometrih ena najlepših tur. V bližnji prihodnosti bom vse svoje kolesarske ture objavila na spletno stran, da dam še drugim idejo za kolesarske izlete.
   
Se ti lahko kdo pridruži na poti?

​Zaenkrat ne. Rada kolesarim sama v svojem ritmu, ki je včasih tekmovalno hiter, drugič nedeljsko uživaški. Včasih me spremlja z avtom kdo od prijateljev, ki me usmerjajo na poti in naredijo kakšno fotografijo mene ob jezeru. Če si sam, je tudi lažje navezati stik z ljudmi, ki jih srečaš na poti med jezeri. Predvsem pa sem veliko bolj pozorna na okolico in jo bolje zaznavam, ko vozim sama. Za visokogorska jezera, ki jih ne morem doseči s kolesom, bom pa verjetno poleti organizirala kakšen izlet.

Katero jezero, meniš, bo najtežje osvojiti?

​​Najbrž kako visokogorsko, do katerega se vije dolg klanec. Na primer tisti na Krvavcu, kjer me čaka 16-kilometrski vzpon, ki sem ga sicer osvojila že lani. Sicer se pa nobenega ne bojim, saj je moj cilj tako jasen, da bom prišla do tja ne glede na ovire.

Ali poleg fotografij jezera dodaš ali opišeš tudi kako bližnjo znamenitost ali anekdoto o jezeru?

Ob jezerih spoznam veliko zanimivih zgodb, ki jih rada zapišem v opisu jezera. Bližnjo naravno ali kulturno zanimivost omenim, če jo tudi obiščem, je pa to eden izmed dolgoročnih ciljev za spletno stran, da bo vsebovala tudi takšne informacije.

Katero je po tvojem mnenju najlepše slovensko jezero?

Vam bom povedala, ko obiščem vsa. 🙂 Čustva me sicer vežejo na Kočevsko jezero, saj prihajam iz Kočevja. Še toliko bolj, ker je bil do leta 1979 na območju današnjega jezera rudnik rjavega premoga, katerega 17 let je bil direktor moj stari oče. Ne bom rekla, da je to jezero najlepše, je pa vsekakor najbolj Moje.

Ali si morda razmišljala, da bi po končani akciji v Sloveniji obiskala tudi jezera v kateri od naših sosednjih držav?

Vsekakor bi bilo zanimivo kolesariti med jezeri še v kakšni drugi državi, a za zdaj ostajam v Sloveniji in tukaj razvijam zgodbo.

Si razmišljala, da bi dodala morda tudi opis poti s kolesom do jezera? In sicer dolžino poti, ki si jo prekolesarila, ter čas, ki si ga potrebovala?

Da, kolesarske poti in prevožene kilometre bom v bližnji prihodnosti umestila na spletno stran. Trase bodo razdeljene po številu kilometrov in številu jezer na poti.

Kakšno je tvoje mnenje o slovenskem turizmu v povezavi z jezeri? Bi jih morali bolj tržiti ali je že sedaj preveč komercialnega turizma?

Do turizma imam zelo srčen odnos. To sem tudi študirala in je nekaj, kar je od nekdaj v meni, zato poskušam tudi čim bolj spremljati dogajanje v turistični industriji. V zadnjih letih se odpira, razvija. Zelo dober primer je turistična destinacija Ljubljana. Najbolj sta seveda izpostavljena Blejsko in Bohinjsko jezero, a menim, da bomo pričeli odkrivati tudi druga, manj znana. Družabni mediji s svojim vplivom veliko spreminjajo in pripomorejo k priljubljenosti Slovenije in posameznih lokalnih znamenitosti. Želim si, da bo tudi moj projekt pripomogel k odkrivanju manj znanih krajev.

Picture

Vemo, da je projekt zelo mlad in da ste šele pred kratkim objavili spletno stran. Ali ste v tem času že prejeli kaj odzivov in komentarjev na vaš projekt? Ali se je oglasil mogoče tudi že kak sponzor/partner dogodka, ki bi bil pripravljen sodelovati v projektu?
​Resnično me je prijetno presenetil pozitiven odziv ljudi! Zelo veliko starih znancev me je kontaktiralo in tudi mnogi neznanci mi izkažejo navdušenje nad zgodbo. Nekateri so mi povedali, da sem zanje navdih, motivacija. To mi daje nepopisljivo energijo!
Da, v pogovorih za sodelovanje sem z več potencialnimi partnerji za različne oblike sodelovanja. Zelo sem vesela, da je moj prvi “uradni” partner ravno včeraj postala športna trgovina Extremevital.si, pri kateri mi bodo pomagali pri opremi mojega kolesa!
Kakšna je tvoja vizija s tem projektom?
Poleg popisa vseh slovenskih jezer s strani pristojnih strokovnjakov je vizija (oz. raje imam besedo cilj), da spletna stran Mojajezera.si postane pomemben vir turističnih informacij za domače in tuje goste v več svetovnih jezikih. Jezera bodo na spletni strani ostala osrednja znamenitost, ob posameznem opisu jezera pa bo ponudila še druge pomembne turistične informacije, kot so: kje prespati, kje dobro jesti, kaj početi ter druge naravne in kulturne znamenitosti v bližnji okolici. Poleg jezer bo poudarek na kolesarskih turah po Sloveniji, kategoriziranih po število kilometrov in jezer.
V zgodbi že danes prepoznavam ogromno možnosti povezovanja, širitev, ki jih bom zagotovo izkoristila.​
Kaj bi želela povedati za konec?
S projektom Moja jezera želim spodbuditi, da pričnemo spoznavati in spoštovati naše, lokalne kraje in ne samo turistično najbolj obiskanih znamenitosti. Želim sporočiti, da imamo v Sloveniji dobesedno tisoč lepih malih in velikih jezer, ki so vredna obiska.
Spremljate me na spletni strani Mojajezera.si, Facebook strani Moja jezera ter Instagramu @mancakorelc. Vabljeni, da se prek spletne strani prijavite na mailing, ki ga bom občasno poslala z novicami in najboljšimi zgodbami z jezer.
Intervju napisal: Jan Janžekovič
Komentirajte!
Kako vam je všeč projekt?