Na pot z otroki v avtu

Otroci so si glede potovanja z avtomobilom zelo različni. Nekateri v tem preprosto uživajo, druge vožnja uspava, spet tretji pa vam med vožnjo lahko povzročajo obilico skrbi. Če se z otroki v avtu odpravljate na dopust, se prilagodite njihovim potrebam. Pripravili smo tudi 4 nasvete za bolj mirno pot na dopust z otroki v avtu.

Naj bo varnost na prvem mestu

Otrok mora imeti avtosedež, ki je primeren otrokovi starosti in teži. Pomembno je, da je otrok ves čas poti v sedežu nameščen pravilno, nikakor pa ga med vožnjo ne odpenjajte. Otroku je potrebno prilagoditi tudi zračenje, saj ni nujno, da bo otrok med spanjem temperaturo v avtomobilu dojemal enako kot ostali potniki.

Poskrbeti je potrebno tudi za zaščito pred soncem, kar lahko preprosto rešite že z avtomobilskim senčnikom.

Nasvet 1: Poskrbite za otrokovo udobje, zato zadnjih sedežev ne zasedite s prtljago. Poleg tega je nepravilno zavarovana prtljaga lahko že ob sicer nedolžnem trku smrtonosno nevarna za potnike.

Premislite o planu poti in uri odhoda

Predvsem kadar se z otroki odpravljate na daljšo pot, dobro razmislite o uri odhoda. Če imate še majhne otroke, je pogosto najlažje, da se na pot odpravite ob uri, ko otrok po navadi spi.  

Dolga vožnja je za otroke še posebej naporna, zato delajte veliko postankov. Postanke lahko prilagodite otrokom tako, da se ustavite ob igrišču, kjer se lahko sprostijo, ali pa naredite postanek ob travniku, kjer bo dovolj prostora za vse aktivnosti.

Nasvet 2: Planirajte postanek ob restavraciji, ki ima igrišče, in tako poskrbite za polne želodčke in sprostitev obenem.

Poskrbite za zabavo na poti

Za nemirnost otrok med daljšimi vožnjami je kriva monotonost in omejeno gibanje. Otroke je potrebno med potovanjem zabavati in jim krajšati čas. S tem se izognemo njihovi in posledično tudi naši slabi volji. Starši svojega otroka poznate najbolj, zato mu že vnaprej lahko pripravite »animacijski program«, ki mu bo ustrezal. Pri nekaterih bo zadostovala že najljubša igrača ali pa igrice s sodelovanjem staršev.


Nikakor ne pozabite na otrokovo najljubšo igračo, pri tem pa ne pozabite na velikost in obliko igrač. Izogibajte se koničastim predmetom, kot so barvice ali škarje. Prav tako sestavljanke in druge igrače z veliko delci niso ravno najboljša izbira, saj hitro lahko kak delček izgubite. ​Namesto tega raje izberite piši/briši tablo ali pa nalepke.

Vse pogosteje se starši zatekajo tudi k rešitvam, kot so igrice na mobilnikih ali tablicah. Vendar pozor, če bo otrok med vožnjo ves čas strmel v film oziroma risanko, mu lahko hitro postane slabo.

Nasvet 3: Pred odhodom si pripravite uganke, primerne za otrokovo starost, lahko se naučite kako novo pesmico, se kratkočasite z besednimi igrami ali pa štejete avtomobile določenih barv (z večjimi otroki lahko iščete avtomobile iz različnih držav, glede na registrsko označbo).

Prigrizki in tekočina

Poskrbite za redno prehrano in dovolj tekočine, še posebej v vročih dneh. Vedno imejte s seboj nekaj prigrizkov (grisini, suho sadje, zelenjava..), saj nikoli ne veste, kdaj boste obtičali v gneči za nekaj ur. Nikakor pa ne pretiravajte s sladkimi pijačami in prigrizki, saj otroku lahko hitro postane slabo.

Nasvet 4: V avtu ne pozabite na vrečke, ki jih lahko dobro zaprete. Lahko jih uporabite za umazane plenice, ostanke hrane, pa tudi, če bo otroku slabo. Vrečke vas lahko rešijo precejšnjega nereda v avtu, zato jih imejte vedno pri roki.