Nepozabna Bohinjska zimska pravljica

Zopet je prišel čas, ko so nas zasrbele pete. Premlevali smo nekaj možnosti, kam bi šli za konec tedna, na koncu pa smo se odločili, da obiščemo Bohinj in okoliške znamenitosti, saj smo Bohinj kot poletno destinacijo poznali, zelo pa nas je zanimalo, kaj nam lahko Bohinj z okolico ponudi v zimskem času. Po nastanitvi v apartmaju, ki je bil res prijeten, smo se odpravili na Vogel, kjer smo se za razliko od dosedanjih zimskih aktivnosti (smučanje) odločili za malce drugačno doživetje Vogla.

Drugačno doživetje Vogla

Odločili smo se za sankanje. Za sankače imajo rezervirano progo, ki si jo lahko delite s smučarji začetniki, saj so nas opozorili, da je sankanje na urejenih smučiščih prepovedano. Na sankališču smo preizkušali različne tehnike sankanja, od olimpijske do ležeče drže. Vogel je imel, v nasprotju z vremenskimi razmerami v dolini, 50 cm naravne snežne podlage, ki je popolnoma zadoščala za snežne aktivnosti. V petek smo ob obisku Vogla imeli pravljično sončno vreme. V soboto, ko smo sankali pa smo imeli še vedno lepo vreme, le sonca ni bilo več.

Slike s sankanja

Smučarska proga za otroke

Krst pri Savici

Po končanem sankanju smo se odpravili nazaj v dolino in pot nas je vodila do bližnjega slapa Savica. Sam slap sodi med najbolj obiskane slapove v Sloveniji in odločili smo se raziskati, zakaj je temu tako. Sama pot od tedaj, ko smo parkirali, pa do slapu je minila zelo hitro, saj je trajala le 20 min. Pot ni pretirano naporna, okolica je resnično lepa, stopnice do slapa pa so leta 2007 člani Turističnega društva Bohinj prenovili. Ko smo prispeli na vrh razgledne točke, smo spoznali, zakaj je France Prešeren napisal pesnitev Krst pri Savici in tako postavil nepozabni knjižni spomenik temu prečudovitemu slapu. Ker smo bili ob času našega obiska popolnoma sami, smo lahko še toliko bolj uživali v spektakularnem pogledu na smaragdno vodo, ki se zbira  pod slapom. Slap je znamenit po tem, da se v skritem podzemlju razdeli na dva dela, pri čemer je ob našem obisku voda iz nižjega pramena tekla, iz višjega pramena pa ne.

Nočni pohod z baklami in Stradivari v Bohinju

Po ogledu smo se vrnili v apartma, da smo se pripravili na večerni pohod z baklami z vodičem Gregorjem. Bakle so narejene iz žaklovine in voska ter gorijo približno 1 uro. So tudi zaščitene z alu folijo, da se ne kaplja po oblačilih. Večerni sprehod traja 45 minut, ki pa zaradi zanimivosti, ki jih pove Gregor, mine, kot bi trenil. Sprehod z baklami je vsako soboto ob 18.uri. Ali ste vedeli, da so svetovno znane violine stradivarke, ki se prodajajo za milijone evrov, narejene iz lesa, ki jih je Antonio Stradivari kupoval od kmetov iz Bohinjske kotline. Včasih so gozdarji spuščali požagana drevesa po kanalih v dolino, legenda pa pravi, ko so se na ta način spuščala drevesa v dolino, so oddajala zvok in Antonio Stradivari je tako prepoznal drevo, ki ga je želel za svoje violine. Izvedeli smo tudi, kar je najpogostejša zmota, da naselje Bohinj kot tako sploh ne obstaja, ampak se vse področje kotline, ki jo je ustvaril bohinjski ledenik v zadnji ledeni dobi, imenuje Bohinj. Danes leži v tej kotlini 24 vasi. Gregor je tudi opozoril, da je v Ribčevem Lazu spomenik 4 srčnim možem. To so bili planinci, ki so prvi pred 235 leti stopili na našo najvišjo goro Triglav. Spomenik je visok natančno 2864 mm, to je številka, ki simbolizira višino Triglava. Skratka, ne samo, da je sprehod z baklami zelo lepo doživetje, tudi Gregor s svojimi razlagami ustvari nov pogled na bohinjsko dolino.

Ranč Mrcina in islandski konji

Naslednji dan smo obiskali Ranč Mrcina, kjer smo našo najmlajšo članico postavili na islandskega konja. Tovrstni konji so lahko vodljivi in predvidljivi, zato so še posebej primerni za začetnike in otroke. Naša radoživka je neizmerno uživala, zato je na koncu nikakor nismo mogli dobiti z njega. Naleteli smo tudi na domačega ljubljenčka Ranča Mrcine, na prašička. Vodička Neža je povedala, da nekateri njihovi gostje pridejo k njim na obisk samo zaradi njega, ki je postal njihova maskota. Ob našem obisku Ranča smo naleteli na kovača, ki je skrbel za pravilno obutev konj.  To opravilo nam je bilo zelo zanimivo, še posebej pa smo bili presenečeni nad starostjo kovača, saj je splošno mišljenje tako, da se s tovrstno dejavnostjo ukvarjajo “stari mački”. Je pa razveseljivo, da tovrstna obrt še ne bo izumrla. V vasi Studor se nahaja tudi muzej Oplenova hiša (tipična kmečka hiša s črno kuhinjo), ob vznožju vasi  smo videli tipične gorenjske kozolce “toplarje”.

Bohinjska Sirarna

Na žalost smo se morali posloviti od jahanja konj, saj smo bili dogovorjeni za voden ogled bližnje sirarne, kjer nas je sprejel g. Cvetek. Ogledali smo si proces izdelave sira in izvedeli veliko zanimivega. Na primer, da za en hlebec sira, ki je težak 50 kg potrebujejo 600 l mleka. Pri proizvodnji sira ne uporabljajo umetnih aditivov, mleko za sir pa dobivajo samo od lokalnih kmetov. Od trenutka, ko pripeljejo mleko, pa do tedaj, ko je sir pripravljen za dostavo, pretečejo 3 meseci. G.Cvetek nam je tudi pojasnil, da so želeli ohraniti tradicijo izdelovanja sira, zato so podjetje kupili na licitaciji. Sedaj pa je že 6. leto, odkar nadaljujejo s tradicijo izdelovanja sira v bohinjski dolini. Razložili so nam tudi, koliko osebnega pristopa je potrebnega za izdelovanje sira, saj ga je potrebno ročno obdelovati in negovati.

Drsanje in plavanje v Bohinjski Bistrici

V nadaljevanju smo se odpravili na drsanje v pokrito drsališče v Bohinjski Bistrici. Drsališče je odprto za javnost in se ga lahko uporablja brezplačno. V času našega obiska ni bilo pretirane gneče, tako da smo lahko neomejeno uživali. Za otroke in začetnike imajo tudi pomagalo, s katerim se lahko naučite drsanja na neboleč način. Po drsanju pa smo zavili še v bližnji Vodni park Bohinj, kjer smo si v vodi sprostili naše utrujene mišice. Smo pa vseeno izkoristili vse možnosti, ki jih vodni park ponuja, od plezalne stene, vodne stene, tobogana, masažnega bazena (jacuzzi) pa vse do kanala, kjer se povsem prepustiš toku vode.

Ledena dežela

Ko smo se vračali iz Bohinjske Bistrice, nas je presenetil sedeči Božiček s smerokazom  za Ledeno deželo. Ker smo se spraševali, čemu je ta smerokaz namenjen, smo se odločili, da preverimo, kam nas bo pot pripeljala. In čakalo nas je res lepo presenečenje. Naleteli smo na leseno kočo, ki je bila narejena po načrtih lesenih koč iz daljne zgodovine. In v varnem zavetju tople in z odprtim ognjiščem ogrevane koče smo naleteli na otroke, ki so pričakovali prihod Božička in pripovedovanje zgodbic iz pravljičnega sveta. V Ledeni deželi je kasneje otroke čakal tudi jelenčkov spust in ostale vragolije, pri čemer so jih spremljali palčki.

Večerja v Gostilni Danica

Za popoln zaključek našega konca tedna se je bilo potrebno tudi okrepčati, saj so nas vse aktivnosti, ki smo jih preizkusili, izmučile do te mere, da so se naši trebuhi začeli oglašati. Odločili smo se obiskati Gostilno Danica, kjer so nas  prijetno presenetili, saj je bila hrana resnično vrhunska, še posebej pa smo bili navdušeni nad sladico. Med jedjo nas je obiskal tudi vrhunski kuhar Gostilne Danica, ki nam je predstavil jedi, ki smo jih naročili.

Apartma in organizacija v Bohinju

Ker smo z odločitvijo odlašali do zadnjega, si nismo mogli sami organizirati aktivnosti, zato smo se po prihodu v Bohinj odpravili v pisarno Turističnega društva Bohinj – Info Center v Ribčevem Lazu, kjer smo s pomočjo njihovega osebja organizirali vse naše aktivnosti. Zelo so se potrudili z informacijami in celoten izlet je bil organiziran po njihovih predlogih. Kar se pa tiče bivanja, so nas namestili v enem od mnogih njihovih nastanitvenih apartmajev, ki je bil resnično prijeten, prostoren in domač. Na samem TIC-u imajo tudi prodajalno spominkov, kjer smo lahko dobili dnevne časopise, sprehajalne karte in tipične spominke Bohinja. Ob postanku na recepciji smo izvedeli, da imajo v ponudbi sobe, apartmaje in počitniške hišice prav po vsej bohinjski dolini, prodajo športnih programov, smučarskih vozovnic, ribolovnih dovolilnic, izletov, vse vrste informacij…
Prostoren…
…in prijeten apartma

Za več informacij o ponudbi Bohinja (cene, ponudba, smučarske vozovnice) in možnostih, ki jih ponuja ta, lahko obiščete spletno stran Turističnega društva Bohinj (www.bohinj-info.com) ali pa pišete na info@bohinj-info.com.

Piše: Marko Popovič

Komentirajte!

Povejte, kdo je kupoval les v Bohinjski kotlini za svetovno znan inštrument.