Aktivna spomladanska sprostitev in odkrivanje otoka Rab

Otok Rab – znan kot otok sreče, sonca, peska, morja in številnih naravnih lepot ter eden najbolj zelenih jadranskih otokov, prepleten z več kot 100 kilometri sprehajalnih in kolesarskih stez, na katerih lahko raziščete lepote otoka v tempu, ki vam najbolj ustreza.

Najlepši del tega gozdnatega otoka je nedvomno polotok Kalifront, ki slovi po kraškem reliefu in razčlenjeni obali s številnimi prelepimi zalivi, skritimi v objemu borovih gozdov, kar je idealno za aktivne sprehode, v katerih lahko uživate.

Izjemno ugodna rabska mikroklima in v veliki meri neokrnjena narava sta veliki prednosti Raba kot turistične destinacije.

Na otoku se vam ponujajo možnosti za dolge sprehode ob morju, raziskovanje učnih poti ali kolesarske izzive. Prav tako pa se tudi za ljubitelje pohodništva na Rabu najde kaj, saj se lahko povzpnete na najvišji otoški vrh – Kamenjak (408 metrov nadmorske višine). Na njem vas zadržijo čudoviti razgledi – na Velebit, Kvarner in seveda na starodavno mesto Rab s štirimi zvoniki.

Poti Capo Fronte, Frux in Epario so idealne za aktiven vikend na Rabu. Poleg hoje ali kolesarjenja ponujajo možnost raziskovanja neznanega dela Raba.

Rabske arheološke sledi – raziščite manj znani del Raba

Iz ideje o muzeju na prostem je bil razvit projekt rabske arheološke sledi, ki je predstavil približno 30 arheoloških najdišč na otoku Rab. Nekatera mesta so predstavljena na situ (na izvirnih lokacijah), informacije o nekaterih segmentih te dragocene dediščine pa so na voljo v bližini lokacij ali na razglednih točkah. Te točke so označene na natisnjenem zemljevidu, ki ga je mogoče dobiti v pisarnah turistične skupnosti na Rabu in Loparju.

Za dodatno pomoč pri raziskovanju Raba pa lahko uporabite tudi mobilno aplikacijo:

Za prenos mobilne aplikacije na vaš mobilni telefon lahko kliknete tukaj >> (Google Play) ali tukaj >> (App Store)

UČNE POTI / STEZE

Tri učne poti se raztezajo na območju Kampora, Loparja in Supetarske Drage. S pomočjo informativnih in izobraževalnih panojev ter interaktivne mobilne aplikacije sledite potem, skritim v čudovitih pokrajinah, in odkrivajte kulturne zaklade otoka!

STEZA EPARIO

Dolžina 10 km, višina 179 m, čas 3 h

Steza Epario se razprostira ob obali Loparja in je primerna za rekreativce in družine z otroki. Skupaj s številnimi arheološkimi najdišči, ki kažejo na intenzivno rabo prostora v preteklosti, zlasti v prazgodovini in antiki, boste na poti naleteli na geološke strukture, ki obiskovalcem odvzamejo dih.

STEZA CAPO FRONTE

Dolžina 22,5 km, višina 363 m, čas 6 h

Pot Capo Front se razteza skozi najbolj gozdnat del otoka – poseben rezervat gozdne vegetacije Dundo in polotok Kalifront. Z ostanki srednjeveških cerkva, suhimi kamnitimi zidovi, apnenci, rudniki boksita in drugimi najdišči, ki kažejo na intenzivno uporabo tega območja v preteklosti.

STEZA FRUX

Dolžina 6,5 km, višina 122 m, čas 2,5 h

Steza Frux povezuje Lopar in Supetarsko Drago ter deluje v obe smeri, namenjena pa je pešcem in kolesarjem MTB. Je ena od vej t.i. Premužićeve poti, ki je mojstrovina suhomontažne gradnje.

Kaj vas čaka na Rabu spomladi?

ISLANDS MTB STAGE RACE, 20.4.2023

Druga etapa ene izmed najlepših MTB dirk bo 20.4. potekala po otoku Rabu. MITAS 4 islands MTB STAGE RACE je gorsko-kolesarska dirka z štirimi etapami, ki bo začela na otoku Krku, 18.4. in končala v Lošinju, 22.4.2023.

ARBA TRAIL BY RAB ARCHAEOLOGICAL TRACES, RAB, 29.04.2023

Izkoristite priložnost in preizkusite svojo moč na Arba Trail-u. Tekmovanje je odlična priložnost, da naredite nekaj za svoje zdravje in občudujete lepote otoka Raba. Treking liga v okviru projekta “Rabske arheološke sledi” prvič organizira Arba Trail (starorimsko ime za otok Rab) na enem izmed najbolj gozdnatih predelov Sredozemlja: polotoku Kalifront na otoku Rab.

Ta edinstveni naravni biser bo razkril kulturne, arheološke, zgodovinske in naravne zaklade tega otoka, vas popeljal skozi zaščiteno pokrajino gozda Dundo, skozi katerega se razteza “Premužićeva pot”, mojstrovina alpinizma, in vam ponudil nepozaben vikend z odlično namestitvijo v Valamar hotelih.

RAB ISLAND HERO MTB MARATHON, 06.05.2023.

Udeležite se te zanimive gorsko kolesarske dirke, spoznajte Rab The Happy Island in uživajte v čudovitih razgledih na Velebit, sosednje otoke in otočke ter kristalno modro morje.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂