Aktivna spomladanska sprostitev in odkrivanje zanimivosti otoka Rab

Otok Rab – znan kot otok sreče, sonca, peska, morja in številnih naravnih lepot ter eden najbolj zelenih jadranskih otokov, prepleten z več kot 100 kilometri sprehajalnih in kolesarskih stez, na katerih lahko raziščete lepote otoka v tempu, ki vam najbolj ustreza.

Najlepši del tega gozdnatega otoka je nedvomno polotok Kalifront, ki slovi po kraškem reliefu in razčlenjeni obali s številnimi prelepimi zalivi, skritimi v objemu borovih gozdov, kar je idealno za aktivne sprehode, v katerih lahko uživate.

Izjemno ugodna rabska mikroklima in v veliki meri neokrnjena narava sta veliki prednosti Raba kot turistične destinacije.

Na otoku se vam ponujajo možnosti za dolge sprehode ob morju, raziskovanje učnih poti ali kolesarske izzive. Prav tako pa se tudi za ljubitelje pohodništva na Rabu najde kaj, saj se lahko povzpnete na najvišji otoški vrh – Kamenjak (408 metrov nadmorske višine). Na njem vas zadržijo čudoviti razgledi – na Velebit, Kvarner in seveda na starodavno mesto Rab s štirimi zvoniki.

Poti Capo Fronte, Frux in Epario so idealne za aktivni vikend na Rabu. Poleg hoje ali kolesarjenja ponujajo možnost raziskovanja neznanega dela Raba.

Rabske arheološke sledi – raziščite manj znani del Raba

Iz ideje o muzeju na prostem je bil razvit projekt rabske arheološke sledi, ki je predstavil približno 30 arheoloških najdišč na otoku Rab. Nekatera mesta so predstavljena na situ (na izvirnih lokacijah), informacije o nekaterih segmentih te dragocene dediščine pa so na voljo v bližini lokacij ali na razglednih točkah. Te točke so označene na natisnjenem zemljevidu, ki ga je mogoče dobiti v pisarnah turistične skupnosti na Rabu in Loparju.

Za dodatno pomoč pri raziskovanju Raba pa lahko uporabite tudi mobilno aplikacijo:

Za prenos mobilne aplikacije na vaš mobilni telefon lahko kliknete tukaj >> (Google Play) ali tukaj >> (App Store)

UČNE POTI / STEZE

Tri učne poti se raztezajo na območju Kampora, Loparja in Supetarske Drage. S pomočjo informativnih in izobraževalnih panojev ter interaktivne mobilne aplikacije sledite potem, skritim v čudovitih pokrajinah, in odkrivajte kulturne zaklade otoka!

STEZA EPARIO

Dolžina 10 km, višina 179 m, čas 3 h

Steza Epario se razprostira ob obali Loparja in je primerna za rekreativce in družine z otroki. Skupaj s številnimi arheološkimi najdišči, ki kažejo na intenzivno rabo prostora v preteklosti, zlasti v prazgodovini in antiki, boste na poti naleteli na geološke strukture, ki obiskovalcem odvzamejo dih.

STEZA CAPO FRONTE

Dolžina 22,5 km, višina 363 m, čas 6 h

Pot Capo Front se razteza skozi najbolj gozdnati del otoka – poseben rezervat gozdne vegetacije Dundo in polotok Kalifront. Z ostanki srednjeveških cerkva, suhimi kamnitimi zidovi, apnenci, rudniki boksita in drugimi najdišči, ki kažejo na intenzivno uporabo tega območja v preteklosti.

STEZA FRUX

Dolžina 6,5 km, višina 122 m, čas 2,5 h

Steza Frux povezuje Lopar in Supetarsko Drago ter vodi v obe smeri, namenjena pa je pešcem in kolesarjem MTB. Je ena od vej t.i. Premužićeve poti, ki je mojstrovina suhomontažne gradnje.

JUXTA MARE na otoku Rabu

Juxta MareVirtualni muzej ribištva, pomorstva in ladjedelništva mesta Rab je projekt, ki v svoji prvi fazi pokriva južni del otoka, naselji Banjol in Barbat, kjer je bila v zadnjih sto letih gradnja malih lesenih ladij najbolj intenzivna. Hkrati je bilo to področje najbolj zastopano v poklicnem ribolovu tudi več stoletij v preteklost.

Dobrodošli v JUXTA MARE – virtualnem muzeju, ki pripoveduje čudovito zgodovino otoka Raba!

Tako lahko spoznavate zgodovino in kulturo ladjedelništva, pomorstva in ribištva na otoku Rabu na inovativen, dinamičen in zabaven način!

Na promenadi od Banjol do Barbata je 13 točk, ki čakajo na raziskovanje. Da bi se vam zgodba vsake točke še bolj vtisnila v spomin, vas bo virtualni muzej popeljal na ogled otoka z veliko informativnimi videoposnetki, slikami, besedili in vizualnimi elementi obogatene resničnosti, ki oživljajo artefakte iz preteklosti, na zaslonu pametnega telefona v realnem prostoru!

Do virtualnega muzeja JUXTA MARE lahko dostopate s preprostim skeniranjem QR kode, ki se nahaja na tablah ob vsaki od 13 točk na promenadi.

Če želite izkusiti delček muzejske ponudbe, lahko na tej strani vklopite demo način aplikacije ali doživite eno točko z artefaktom obogatene resničnosti, ki ga lahko postavite v prostor po vaši izbiri!