Top 7 zanimivosti o Glasgowu

Glasgow, znan po svojem barvitem značaju, industrijski zgodovini ter neverjetni umetniški in glasbeni sceni, že stoletja preseneča in navdušuje obiskovalce. Preverite 7 zanimivih dejstev o tem škotskem mestu.

#1: Glasgow je nesporna prestolnica škotske kulture in z okoli 600.000 prebivalci tudi največje mesto na Škotskem. V njem živi precej več ljudi kot v škotski prestolnici Edinburgh, deloma zaradi njegove pomembne vloge industrijskega in trgovskega mesta v 19. stoletju. Na vrhuncu je imelo mesto Glasgow skoraj še enkrat toliko prebivalcev, kot jih ima sedaj (leta 1938 okoli 1,1 milijon).

#2: Glasgow, ki ga poznamo danes, je bil uradno ustanovljen v 6. stoletju, kljub temu da so prve naselbine na bregovih reke Clyde obstajale že v prazgodovini in so celo Rimljani zgradili številne postojanke na tem območju. Dolgo po tem, ko so Rimljani zapustili svoje postojanke, je v 6. stoletju sv. Mungo ustanovil cerkev na mestu, kjer je zdaj katedrala v Glasgowu.  Kraj je sčasoma pritegnil romarje, ki so želeli obiskati zadnje počivališče sv. Munga. Sčasoma je to vse pomembnejše versko mesto preraslo v pomembno škofovsko in trgovsko središče.

Ime “Glasgow” se je prvič pojavilo v začetku 11. stoletja kot “Glasgu” ali “Glascou”. V galskem jeziku pomeni zelena kotanja, kar se verjetno nanaša na grapo, ki se nahaja vzhodno od katedrale v Glasgowu. Bolj znano pa je pravzaprav napačno prepričanje, da naj bi ime Glasgow izviralo iz fraze “drago zeleno mesto” v galščini. Kljub temu da gre za napačno prepričanje, se ta vzdevek drži mesta že stoletja.

#3: Splošno znano dejstvo je, da je ladjedelniški industriji v Glasgowu zavidal ves svet, vendar je verjetno presenetljivo, da je bila med industrijsko revolucijo struga reke na mestih tako plitva, da jo je bilo mogoče prehoditi. Marljivi prebivalci mesta Glasgow so težavo rešili tako, da so reko v 53 letih večkrat poglobili in odstranili več kot 108.000 ton usedlin.

#4: Glasgow je bil v zgodovini središče znanosti, umetnosti in učenja. V mestu najdete več kot 20 muzejev in skoraj vsi so popolnoma brezplačni za obisk. Čudoviti muzeji po mestu so polni umetniških, kulturnih in znanstvenih zakladov. Med njimi je eden najbolj znanih prvi ultrazvočni aparat na svetu, ki so ga razvili in prvič uporabili v Glasgowu v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ta izjemen izum je od takrat preoblikoval življenja žensk in si ga danes lahko ogledate v muzeju Hunterian na Univerzi v Glasgowu. Če vas zanima več dejstev o znanstveni zgodovini Škotske, se odpravite v znanstveni center v Glasgowu, kjer boste našli nekaj najsodobnejših interaktivnih eksponatov!

#5:  Fossil Grove v Victoria Parku v Glasgowu je dom enajstih prav posebnih dreves. Ti fosilizirani drevesni štori so stari 330 milijonov let, dvakrat starejši od dinozavrov. Drevesa so odkrili leta 1887 med izkopavanji, da bi iz starega kamnoloma zgradili nov park. Domnevajo, da so to drevesa lepidodendronov, ki so nekoč rasla v močvirju podobnem okolju, ko je bilo podnebje na Škotskem vroče in tropsko – daleč od mrzlega, deževnega vremena, po katerem je znano danes!

#6: Ena izmed najbolj obiskanih turističnih znamenitosti na Škotskem je Kelvingrove Art Gallery and Museum, ki je bila zgrajena med letoma 1888 in 1901. Obstaja priljubljena zgodba, da je bila stavba po pomoti zgrajena s hrbtne strani, z vhodom na napačni strani, zaradi česar je arhitekt skočil v smrt z enega od stolpov. Vendar je to urbani mit – vhod naj bi bil vedno obrnjen proti parku Kelvingrove, kot del praznovanja mednarodne razstave v Glasgowu leta 1901.

 

#7: Ali ste vedeli, da se v cerkvi blaženega Janeza Duns Skota (Church of Blessed St John Duns Scotus) nahajajo kosti zavetnika zaljubljencev, svetega Valentina. Posmrtni ostanki, shranjeni v majhni leseni škatli, so del kompleta relikvij, ki so jih leta 1868 podarili frančiškanski cerkvi. Svetega Valentina (no, del njega) boste našli na sprednji strani cerkve v okrašeni 3 metre široki skrinji, ki vsebuje njegovo podlaket.