Vse o križarjenju

Križarjenje – potovanje na luksuznem plavajočem hotelu

Križarjenje je oblika turizma, ki užitek potovanja združuje s pustolovščino. Na vsakem križarjenju je na voljo toliko različnih aktivnosti in užitkov, da lahko doživite vaše najboljše počitnice v življenju, ne da bi sploh stopili z ladje. Križarke so izredno moderne in inovativne, v resnici gre za luksuzne plavajoče hotele oziroma že prava plavajoča mesta. Križarjenja so danes na voljo praktično po celem svetu in križarke vas lahko popeljejo do nekaterih najlepših destinacij na svetu.

Hrana, zabava, rekreacija, sprostitev, druženje,…

Celodnevno so vam na voljo različne aktivnosti, primerne vsakemu razpoloženju, ki jih lahko najdete le v najboljših turističnih centrih na kopnem. Poleg bazenov, plezalnih sten, fitnesa in športnih igrišč so vam na najbolj modernih ladjah na voljo celo vali za srfanje. Udeležite se kake športne aktivnosti ali ustvarjalnih delavnic. Lahko si privoščite tudi povsem sproščujoče počitnice, se umaknete od napornega ritma življenja in si privoščite celodnevno sončenje na palubi ali pa si privoščite masažo v wellnes centeru.  Na krovu se nahaja množica trgovin, od tistih s turističnimi spominki, do zlatarn in trgovin z oblačili. Seveda je ves čas križarjenja poskrbljeno za vrhunsko prehrano, za katero skrbi številno osebje.  Pri tem velja opozorilo, čeprav je vsa hrana všteta v ceno križarjenja, to ne velja za pijačo. Ravno nasprotno. Pijača na križarkah je večinoma zelo draga in le redko imate v ceno križarjenja vštete tudi nekatere brezalkoholne pijače, alkoholne pijače pa so po pravilu doplačljive. Še posebej zvečer pa se lahko sprostite v številnih barih in salonih z glasbo v živo, uživate v gledališču ali pa se odpravite v igralnico in poizkusite svojo srečo. Križarjenje je, kot da bi šli na več počitnic naenkrat. Brez vsakodnevnega pakiranja in napornega potovanja boste  v enem tednu obiskali 5 ali 6 različnih krajev. Tega enostavno ne morete doživeti nikjer drugje kot na križarjenju!
Na križarjenju so vam na voljo tudi aktivnosti za otroke vseh starosti. Animatorji bodo poskrbeli za zabavo in igro, hkrati pa tudi za učenje in razvoj. Najmlajši bodo navdušeni nad glasbenim programom, ustvarjalnimi delavnicami in ostalimi igrami. Najstnikom so še posebej všeč diskoteke, kjer se lahko družijo z vrstniki. Na večini križark je na voljo tudi poseben program za starše z otroki med 6. in 36. mesecem starosti.  Ko se križarka ustavi v pristanišču, se vaše neskončne možnosti šele zares začnejo. Kaj boste počeli na destinaciji, je odvisno samo od vas, pazite le, da se boste na križarko vrnili pravočasno.   Lahko raziščete ulice, trgovine in znamenitosti mesta, poskusite lokalno kulinariko ali pa se uležete na plažo in uživate v sproščujočem okolju. Lahko se udeležite organiziranega vodenja ogleda znamenitosti ali pa destinacijo raziščete tudi po svoje in povsem svobodno. Tako lahko obiščete skrite kotičke in zanimivosti, ki vam jih vodič ne predstavi, vendar pa vam v tem primeru priporočamo, da se dobro predhodno informirate o destinaciji.  Informacije o njej lahko najdete tudi na  wiki.potnik.si.

Nastanitev za vsak žep

Osnovna delitev sob oziroma kabin je na: notranje, zunanje z oknom, zunanje z balkonom,
apartmaje z balkonom, studije, suite, garden vile,..​Če nameravate večino časa preživeti na raznih aktivnostih in izkoristiti ves čas, ki vam je namenjen, za raziskovanje mest, boste lahko povsem zadovoljni tudi z notranjo kabino. Te so tudi najcenejše, vendar pa pozor, saj nimajo oken. Če si želite dneve svetlobe v kabini, raje izberite tisto z oknom ali balkonom. Najdražji in najbolj luksuzni so apartmaji. Običajno so kabine dvoposteljne z možnostjo še dveh ležišč, po navadi standardnih velikosti, čeprav na njih večinoma spijo otroci. Kabine se nekoliko razlikujejo od ladje do ladje in po kategorijah, tako po velikosti kot opremi. V večini kabin je standardna oprema s tušem in wc, televizijo, radiem, minibarom in sefom. Če si boste privoščili bolj luksuzno potovanje, pa imajo nekatere luksuzne kabine oziroma apartmaji kar lastni klavir in masažno kad.

Vse za na pot in še več

Tako kot pred vsakim drugim potovanjem se tudi pred križarjenjem srečate z vprašanjem, kaj vzeti s seboj na pot. Seveda ne smete pozabiti na obvezne stvari, kot so  dokumenti in njihove kopije, fotoaparat,  zdravila in najnujnejše stvari. Preverite, ali morda države, kamor potujete, za slovenske državljane zahtevajo daljšo veljavnost potnega lista oziroma vstopno vizo. V primeru, da vize nimate, je v določenih pristaniščih izkrcanje na kopno nemogoče, ladjar pa ima celo pravico zavrniti potnika pri vkrcanju na samo križarjenje.
Pri križarjenjih teža prtljage na osebo ni omejena, za lažje potovanje pa vam priporočamo en kos večje prtljage na osebo  Paziti morate le pri ročni prtljagi, ki je večinoma omejena z velikostjo 55x35x25 cm. Seveda pa morate biti pozorni, če do kraja vkrcanja na ladjo potujete z letalom,  saj boste tako morali upoštevati pravila, ki veljajo pri izbranem letalskem prevozniku. Na ladjo je prepovedan vnos hrane in pijače (izjema je hrana za dojenčke), ostrih predmetov (npr. nožev), strupenih tekočin ali kakršnegakoli orožja.
Pred odhodom na križarjenje boste skupaj z elektronskimi dokumenti za križarjenje prejeli tudi oznake za prtljago. Dokumente je potrebno natisniti, jih vzeti s seboj na vkrcanje, oznake za prtljago pa nato z lepilnim trakom ali s sponkami pripeti okoli ročaja vašega kovčka. Pred vkrcanjem na ladjo boste večje kose prtljage oddali, podobno kot če potujete z letalom. S pomočjo  prej omenjenih nalepk bodo prtljago dostavili v vašo kabino. Zaradi velike količine prtljage lahko traja dostava tudi več ur, zato  imejte predmete, ki jih nujno potrebujete, pri sebi v ročni prtljagi.  To imate ves čas pri sebi in jo vzamete s seboj skozi varnostni pregled.
Ko zapuščate ladjo, je postopek podoben. Zadnji dan vam bodo sporočili vse potrebne informacije o oddaji prtljage. Na križarkah je običaj, da pripravite vašo prtljago že večer pred izkrcanjem in jo postavite pred vrata vaše kabine. Prtljaga naj bo ustrezno označena, zanjo pa bo nato poskrbelo ladijsko osebje. Prav tako morate na dan pred izkrcanjem poravnati vaš ladijski račun na ladijski recepciji. Po izkrcanju vas bo vsa prtljaga čakala, da jo ponovno prevzamete. Pri tem upoštevajte, da se bo vaša prtljaga znašla v istem prostoru med tisoč podobnimi kovčki in jo boste težko prepoznali.  Zato vam  svetujemo, da na svojo prtljago nalepite živobarvno nalepko, pripnete kak živahen trak ali drugače poskrbite, da bo ravno vaša prtljaga izstopala. 
Pr​iporočamo vam, da s seboj vzamete vsakodnevna oblačila (majice, polo majice, jope, jeans, kratke hlače). Seveda ne pozabite na kopalke za aktivnosti na ladji in na kopnem. Ne pozabite tudi na primerno zaščito pred soncem . Prav vam bo prišlo pokrivalo ter kak manjši dežnik v primeru dežja.  Brisač vam ni potrebo prinesti s seboj, saj so vam na voljo tako tiste v kabini in ob bazenu kot tudi velike brisače za plažo.  Za aktivnosti na palubi je najbolj primerna športna obutev, za izlete priporočamo udobno pohodno obutev, vedno pa vam bodo prav prišli tudi natikači ali druga obutev za čas, ko si boste privoščili bolj sproščene trenutke. Na križarjenju boste, če boste želeli, deležni tudi nekaj formalnih večerov, kjer priporočamo primerno večerno toaleto. Če želite, lahko za takšen večer na nekaterih ladjah celo najamete smoking. Za moške je obvezen suknjič (kravata večinoma ni obvezna), ženske pa se lahko odločite za ženske kostime ali pa večerne obleke.  Kratke in jeans hlače niso dovoljene v glavni restavraciji (ženski kostimi ali obleke, moške obleke in kravate). Če takšni formalni večeri niso za vas, si lahko večerjo privoščite tudi v samopostrežni restavraciji, kjer je okolje bolj sproščeno. Ne pozabite fotoaparata ali kamere ter po možnosti daljnogleda, tako da ne boste ničesar zamudili. Da boste s seboj gotovo vzeli vse, kar potrebujete, si lahko pomagate s seznamom potrebščin za potovanje.

Posebnosti in nasveti

​Kljub temu da večino časa sploh ne boste imeli občutka, da potujete po morju, se vas vseeno lahko loti morska bolezen. Če pride do tega nezaželenega stanja, si lahko preberete vse o tem, kako premagati morsko bolezen in nasvete za izboljšanje počutja.

Iz varnostnih razlogov ladjar omejuje število invalidov, ki se v okviru enega križarjenja lahko vkrcajo na ladjo. Invalidne osebe morajo potovati v spremstvu. Zato jih pred rezervacijo obvestite , če potrebujete mesto za invalidno osebo.  V večini primerov je križarjenje dovoljeno ženskam do dopolnjenega 23. tedna nosečnosti na dan končanja križarjenja. Nosečnice morajo imeti potrdilo zdravnika, ki potrjuje ustrezno zdravstveno stanje nosečnice in otroka za potovanje. Prav tako dojenčkom, mlajšim od 6 mesecev, ni dovoljeno vkrcanje na ladjo.

Če še vedno niste prepričani, ali je križarjenje res prava odločitev za vas, si lahko pogledate tudi spodnji video, kjer boste našli še več informacij o vseh prej omenjenih nasvetih za popolno križarjenje.

Piše: Mirjam Kimovec

Komentirajte!
Imate tudi vi kak nasvet za vse, ki bi se radi podali na križarjenje?  Delite ga z nami!