Kampiranje je zakon

Kampiranje je nekoč za povprečnega slovenskega turista pomenilo edini način preživljanja počitnic ob morju. V sindikalnih počitniških prikolicah smo vsako leto preživeli 10-dnevne počitnice v kampih ob hrvaški obali in ni ga bilo lepšega kot uživati v senci borovcev ob pihljanju poletnega maestrala, sončenju na plažah in obveznem večernem sprehodu po promenadi. Časi so se spremenili, Slovenci pa še vedno ostajamo zvesti kampiranju in aktivnemu preživljanju dopusta. Ste vedeli, da slovenski kampisti vsako leto samo v domačih in hrvaških kampih ustvarimo za več kot 3 milijone € nočitev?

Uživanje v naravnem okolju in številnih športnih aktivnostih ter odlična izbira za družine

Od kod tako navdušenje za kampe, če vemo, da kampiranje niti ni tako poceni? Kampiranje nam omogoča, da se umaknemo proč od vsega in uživamo v naravnem okolju. Največkrat je to bližina morja, lahko pa se odločimo tudi za kampe ob rekah in jezerih, kjer nam omogočajo tudi številne športne aktivnosti, od kolesarjenja do pohodništva, raftinga, plezanja… V kampu si lahko vsakdo izbere svoj način, da se malce odpočije od stresnega vsakdana in si nabere novih moči. Kampi so odlična izbira tudi za družine z otroki, s katerimi lahko skupaj postavljamo šotor, se igramo zanimive igrice, uživamo na otroških igriščih ali pa se prepustimo organizirani animaciji.

Kako se pripraviti na kampiranje? Kaj vzeti s seboj?

Če se boste odločili za šotorjenje, morate poskrbeti za nakup pravega šotora. Ta naj bo dovolj velik, da boste poleg oseb lahko vanj spravili še nahrbtnik ali potovalko z obleko, pospravili obutev in dodatno kamping opremo. Preverite tudi obliko šotora, kjer je pomembna predvsem stojna višina in način postavitve. Material, iz katerega je šotor narejen, naj bo kakovosten, ob tem pa prodajalca povprašajte tudi o zračenju šotora, ki je zelo pomembno ob kampiranju v vročih poletnih dneh. Po nakupu šotor prvič testno postavite že na domačem dvorišču, da ne bo v kampu neprijetnih presenečenj z neznanjem postavljanja oz. zlaganja. Za spanje je najbolje izbrati samonapihljive blazine, ki ne zavzamejo veliko prostora, če pa vas skrbi trdota ležišča, kupite »turbo maximus«. Potrebovali boste še vsaj zložljivo mizo in stole ter kuhalni del, ki naj bo prilagojen številu oseb. Na izbiro so klasični plinski gorilniki oz. štedilniki, se pa v zadnjih letih vse bolj uporabljajo električni kuhalniki, saj je v večini kampov elektrika že vključena v ceno parcele.

Picture

Za več udobja najemite mobilno hišico; vse bolj popularno glamurozno kampiranje

Lahko pa se odločite tudi za najem mobilne hišice, ki omogoča udobno bivanje znotraj kampa. Hišice imajo lastno kuhinjo in kopalnico in običajno vsaj dve spalnici ter zunanjo teraso. Vse bolj priljubljeno je tudi glamurozno kampiranje, kjer gre za zanimive možnosti prenočevanja v lesenih hišicah z možnostjo kopanja v lesenih sodih ali gre za prenočevanje v hišicah na drevesih, v vinskih sodih in velikih luksuznih šotorih, ki smo jih do sedaj poznali le z afriških safarijev.
Pred izbiro kampa za letošnji dopust obiščite spletno stran avtokampi.si, kjer imajo podatke za več kot 400 kampov in na kateri boste našli številne zanimive kamping nasvete.

Komentirajte!

Ali ste tudi sami ljubitelj kampiranja? Ali prisegate na hotele oz. apartmaje? Kje najraje kampirate, ob morju, jezeru, rekah, v hribih …?