Posebnosti in informacije o potovanju z letalom

Prihod na letališče

Načrtujete pravočasen prihod na letališče. Za večja letališča se priporoča, da prispete 3 ure prej, večinoma zadoščata 2 uri pred odhodom letala.
Pred odhodom na letališče nujno preverite, ali imate pri sebi vse dokumente, ki jih potrebujete:

 • veljavna osebna izkaznica ali potni list (vozniško dovoljenje ne velja kot veljavni dokument za potovanje),
 • vizum,
 • potrdila o cepljenjih (če se zahteva za vstop v državo),
 • vozovnica ali vstopni kupon, če ste se prijavili na let prek spleta.
Večina letalskih družb vam omogoča, da že doma uredite spletno prijavo na let (online check-in). Ta se po navadi odpre 24 ur pred letom, zaključi pa 1 uro pred odhodom letala.  S tem boste prihranili čas, saj vam na letališču ne bo potrebno čakati v dolgih vrstah za prijavo na let.  Če se na let prijavite preko spleta, nikakor ne pozabite natisniti vstopnega kupona, preden se odpravite na letališče. Tudi če ste se že prijavili na let, lahko letalski prevoznik odpove rezervacijo, če niste pravočasno na izhodu. V tem primeru vaš sedež lahko dodelijo drugemu potniku.

Na letališču

Na letališču prtljage nikoli ne puščajte nenadzorovane. Ko prispete na letališče, se najprej prijavite na let (če tega niste storili že preko spleta) in oddajte registrirano/oddano prtljago.
Če poleg ročne prtljage potujete tudi z oddano prtljago, to po navadi  v primeru online check in-a lahko oddate na ločenih okencih.  Pri tem bodite pozorni, saj morate to storiti dovolj zgodaj, da prtljago naložijo na letalo. Lahko si preberete tudi več o prtljagi na letalu.

​Za prijavo na let potrebujete veljaven osebni dokument (in rezervacijo letalske karte). Ob prijavi boste dobili vstopni kupon, ki vam omogoča vkrcanje na letalo. Na vstopnem kuponu imate navedeno številko izhoda ter čas vkrcanja. Pravočasno se odpravite proti izhodu.

 

Naslednji korak je kontrola ročne prtljage in detektorji kovin. Preverite seznam stvari, ki jih ne smete vzeti s seboj na letalo. Ko se varnostniki prepričajo, da na letalo ne boste odnesli nobenih prepovedanih predmetov, vas spustijo v mednarodno območje oziroma brezcarinsko območje.  Na monitorjih  še enkrat preverite, če je številka vrat za vaš let res enaka, kot vam piše na vozovnici. Priporočamo vam, da se najprej odpravite do izstopnih vrat in se prepričate, kje se nahajajo. Če imate do vkrcanja na letalo še dovolj časa, se nato lahko odpravite nazaj do trgovin, restavracij in kavarn. Tudi ko ste enkrat že pri izhodu (vratih), bodite pozorni, saj lahko pride do sprememb. ​

Varnostni pregledi

Če želite kar najhitreje in brez zapletov opraviti z varnostnim pregledom na letališču, vam priporočamo, da se ob prihodu do varnostnikov in detektorja kovin držite naslednjih navodil:

 • slecite jopič in/ali plašč,
 • odstranite pas in druge kovinske predmete,
 • (velikokrat bodo zahtevali od vas tudi, da si sezujete čevlje),
 • spraznite žepe hlač, izvlecite ključe, denarnico in podobno,
 • iz ročne prtljage odstranite prenosne računalnike in druge večje električne naprave,
 • vse tekočine, ki jih prenašate, predložite varnostnikom na kontrolnih točkah, da jih pregledajo;
 • tekočine morajo biti spravljene v posamičnih posodah z največjo prostornino 100 mililitrov in skupaj ne smejo presegati 1 litra ter morajo biti skupaj zapakirane v prozorno plastično vrečko, ki jo je mogoče znova zatesniti,
 • počakajte, da vas varnostnik pokliče naprej skozi detektor kovin,
 • počakajte, da preverijo, da v prtljagi ne prenašate nič prepovedanega – seznam prepovedanih stvari si lahko pogledate tukaj,
 • vzemite vse svoje stvari in se odpravite proti izhodu (vratom).

Vkrcanje na letalo

Ob vkrcanju na letalo bodo še enkrat preverili vaš vstopni kupon in osebni dokument. Za hitrejši in lažji proces imejte oboje pripravljeno v roki in izročite letališkemu osebju, ko pridete na vrsto. Vstopni kupon skenirajo, del kupona včasih tudi obdržijo. Preostali del je namenjen vam in ga obdržite do konca leta. Na njem je zapisana številka vašega sedeža na letalu. Na letalo boste vstopili direktno preko mostu ali pa vas bodo do letala odpeljali z avtobusom. Pri večjih letalih včasih kabinsko osebje še enkrat preveri številko vašega sedeža na letalu, zato imejte pri roki vstopni kupon. Odpravite se direktno proti vašemu sedežu in shranite vašo ročno prtljago v prostor nad vami ali pod sedež pred vami. Udobno se namestite na sedež, zapnite varnostni pas in uživajte v poletu. Preberite si tudi, kako poskrbeti, da vam bo na letalu čimbolj udobno in vam bo čas na letalu minil hitreje.

Po pristanku

​Ko je vaše letalo enkrat spet na trdnih tleh, počakajte, da se pripeljete do izhoda. Ostanite na sedežih, dokler ne ugasne opozorilna lučka za pripet pas.  Previdno odprite prostor nad vami, saj se je prtljaga med letom lahko premaknila in lahko komu pade na glavo. Pred odhodom iz letala še enkrat preverite, ali imate pri sebi vse stvari.
Ko prispete v letališko stavbo, sledite navodilom letališkega osebja ali pa se držite oznak. Če potujete zunaj Schengenskega območja boste morali ob prihodu na letališče najprej opraviti carinski pregled, za kar boste potrebovali osebni dokument. Če ste oddali prtljago, sledite oznakam za prevzem prtljage (Baggage Claim). Kaj storiti v primeru, če je vaša prtljaga poškodovana ali ni z vami prispela na cilj, si preberite tukaj. Ko uspešno prevzamete svojo prtljago, se lahko odpravite proti izhodu.
​Če ste leteli v drug časovni pas, ne pozabite nastaviti ure na krajevni čas. V nastavitvah lahko preverite, ali vam bo mobilni telefon uro prestavil sam ali morate to storiti ročno. Preberite si  tudi, kako se izogniti jet lagu, in poskrbite, da vas na potovanju v drug časovni pas ne bo doletela potovalna utrujenost. Vse, kar morate še storiti, je, da uživate na potovanju =)
Komentirajte!
Se letos odpravljate na potovanje z letalom? Ste v zgornjem članku izvedeli kaj novega?