Sirija – dežela kulturne zgodovine in rojstva civilizacij

Dežela nasprotij med bogastvom in revščino, veličastno umetnostjo in moderno sedanjostjo, duhovnim ter materialnim življenjem, z veliko kulturno tradicijo, bogato po zgodovini, obsežno po velikosti, raznoliko po veri, vedno in povsod kontrastno, kot brezno brez dna…

Siriji pravijo tudi biser Bližnjega vzhoda. Je arabska republika, ki na zahodu meji na Sredozemsko morje, na Libanon in na Izrael, na jugu na Jordanijo, na vzhodu na Irak, ter na severu na Turčijo. Bližnji vzhod je bil od nekdaj vir navdiha in idej. Ta prav poseben svet je magnet za obiskovalce, med katerimi se najdejo tudi takšni, ki jih današnji nemiri v državi ne ustavijo.

Ugodno po Siriji

Najprimernejši čas za obisk te bližnjevzhodne države je pomlad (od marca do maja) ali jesen (od septembra do novembra), ko temperature niso previsoke. Če pa deželo obiščete poleti, vas moram opozoriti, da so tam poletja zelo vroča (na obali je lahko tudi zelo vlažno, v notranjosti pa suho). Zime so ponavadi bolj deževne in oblačne.

Če potujete v lastni organizaciji, si lahko potovanje organizirate tako, da je le to ugodno. Letalske karte iz Evrope so precej ugodne. Tudi prevoz znotraj države je zelo dobro urejen in ugoden. Tudi domačini najpogosteje potujejo z javnim prevozom. Najcenejši so mali avtobusi, ki jim pravijo tudi hophop. Nenavadno ime so dobili zaradi dotrajanih vozil, ki na cestah pogosto poskakujejo prek grbin in lukenj. Naporna vožnja se pogosto sprevrže v pravo družabno srečanje. Zaželeno je poznavanje osnov arabske pisave, da boste lahko vedeli, kam kateri avtobus pelje, saj so pogosto napisi samo v njihovem jeziku. V mestih pa so najpogostejši prevoz taksiji – vsi so rumene barve. Pred vsako vožnjo s taksijem se obvezno zmenite za ceno.

Picture
Pogosto prevozno sredstvo so tudi mopedi, na katerih se pelje maksimalno število oseb, ki jih le ta lahko prenese.
Pogosto prevozno sredstvo (predvsem v notranjosti in ob turističnih znamenitostih) je še vedno tudi kamela 🙂

Tudi za prenočišča je dobro poskrbljeno. Cena sobe se začne okoli 4-5$ na osebo (v Damasku morda nekaj več). Na podeželju se tudi pogosto zgodi, da vas bodo domačini kar povabili k sebi domov, seveda brez doplačila.

Prehrana v Siriji je klasična turško-arabska, bogata z mesom in zelenjavo. Prav tako je hrana za naše razmere ugodna, še najbolj pa na tržnicah. Najpogosteje prodajajo kebab, pečene piške, riž itd. Obvezno poskusite tudi kakšno sladico in pečen kruh.

Najpogosteje prodajajo na ulicah kebab.
Picture
Na eni izmed mnogih tržnic se je znašel tudi prodajalec z zanimivim napisom, za katerega niti ni vedel, kaj pomeni 🙂

Kodeks oblačenja in Jezusov jezik

V tej državi je zelo pomemben tudi kodeks oblačenja, saj so zelo verni. Kot v vseh mošejah na svetu morajo biti tudi tukaj ženske pokrite. V Damasku se neprestano kontrolira, da se ne bi kakšna odkrila. Če boste želeli zvečer ven, vas moram razočarati, saj je po 23. uri več ali manj vse zaprto. Pojavi pa se veliko ilegalnih prodajalcev. Izplača se vam iti v kakšen lokal, kjer lahko spijete čaj ter kadite iz vodne pipe.

V Damasku se je vse od začetka krščanske dobe ohranila ena večjih krščanskih skupnosti v Siriji. Kristjani sestavljajo 13 odstotkov vsega prebivalstva in so med drugim pripomogli k širjenju evropske miselnosti v deželi. V treh izmed manjših gorskih vasic se je do danes ohranil jezik aramejščina ali Jezusov jezik, kot mu pravijo nekateri. V teh vasicah,  imenovanih Džabadinu, Nadžafi in v Maaluli, ta jezik uporabljajo le še najstarejši prebivalci. Aramejščina se je uporabljala nekje od šestega stoletja pred našim štetjem v Iranu, Anatoliji, Siriji, Palestini in celo v Egiptu. S prihodom Grkov na Bližnji vzhod  je aramejščino začela izpodrivati grščina, dokončno je začela izginjati potem, ko so področje zavzeli Arabci. Sirski lingvisti si seveda na moč prizadevajo ohraniti aramejščino, ki se ohranja le z ustnim izročilom. V tem jeziku namreč ni ohranjene nobene literature, saj so zadnje zapise uničili Francozi, nekdanji kolonialni gospodarji Sirije.

Picture
Ženske so večinoma pokrite in oblečene tudi med plavanjem.

Zgodovinska prestolnica

Glavno mesto Sirije Damask je eno najstarejših mest na svetu. Mesto je polno zgodovinskih znamenitosti, sploh v centru, kjer vzbuja pozornost Omajadova mošeja, kjer hranijo eno največjih svetovnih zgodovinskih zanimivosti, glavo svetega Janeza Krstnika. Seveda pa je v mestu tudi modernejši predel, kjer so umaknili oziroma zakrili čudovite stare stavbe in jih nadomestili z raznimi izložbami. Posebnost trgovin je v tem, da so praviloma porazdeljene na moški in ženski del. To je videti tako, da so v eni ulici trgovine s samo ženskimi oblačili, v drugi pa samo z moškimi. Pri prodaji oblačil so najzanimivejši krojači, ki še danes delajo s šivalnim strojem kot nekoč. Nedaleč proč je tržnica s pisanimi stojnicami. Velikanska Hamadova tržnica je en sam neskončen labirint bogato obloženih pisanih stojnic, ki te zlahka premamijo z raznovrstnim blagom, začimbami, dišavami  in rokodelskimi izdelki. Lahko vam zmešajo še tako novejši parfum, prodajo zlat in srebrn nakit, tudi šahovnice s figurami so pogoste. K sreči pa trgovci niso preveč vsiljivi, morda tudi zato, ker tržnico obišče razmeroma malo turistov iz Evrope ali Amerike in jim to še ni tako poznano.
Picture
Veličastna prestolnica Damask, kjer se nahaja …
… Omajadova mošeja, kjer hranijo eno največjih svetovnih zgodovinskih zanimivosti, glavo svetega Janeza Krstnika.
Najzanimivejše, kar si lahko ogledate v Siriji, je poleg glavnega mesta Damask ša Palmyra, ki jo obiskovalci pogosto obiskujejo zaradi lepega sončnega zahoda in zgodovinskih ostankov. Ena izmed največjih znamenitosti v osrednji Siriji je zagotovo tudi sloviti grad Krak des Chevaliers, ki je znan kot najbolje ohranjen in najlepši križarski grad. Ogleda vredno je tudi mesto Alepp (turistično precej manj razvito), ki se nahaja nedaleč proč od meje s Turčijo. Mesto se ponaša z zanimivimi muzeji, slikovito utrdbo, zelenimi parki in številnimi lokali.

Draga ženitev in stare limuzine

Sirija je sicer dokaj razvita država, a kljub temu so povprečni zaslužki nizki. To je glavni povod, da si mnogi želijo zaposlitve pri njihovih sosedih, kjer so plače neprimerno boljše. Standard v deželi je dokaj nizek, ljudje si le s težavo prihranijo za hišo, stanovanje ali nov avtomobil. Ravno pomanjkanje denarja je razlog, da se še danes mnogi prevažajo naokoli v več desetletij starih limuzinah. Tako dežela osreči marsikaterega ljubitelja starodobnih vozil. Za razliko od mnogih ostalih dežel je v Siriji ženitev precej draga reč. To jim predstavlja takšen strošek, da se mnogi moški ženijo dokaj pozno. Četudi je dovoljeno imeti več žena, se zaradi stroškov večina odloči samo za eno.
Pomanjkanje denarja je razlog, da se še danes mnogi prevažajo naokoli v več desetletij starih limuzinah.
Picture
Po tej pokrajini poteka meja med Sirijo in Jordanijo, o kateri pa več v prihodnji številki.
Gostoljubnost velja za staro arabsko tradicijo, ki ste je lahko še posebej deležni, če se podate med domačine. Vsekakor dežela, vredna ogleda, vendar mogoče sedaj v času državljanjske vojne raje še malo počakajte z obiskom.
Piše: Mateja Mažgan

Komentirajte!