Tajska- Bangkok, Phuket in James Bond

​Ko se sredi zime naveličate hladnega vremena in vsaj petih slojev oblačil, si preprosto zaželite oddiha nekje na toplem. Zato sva se letos odločila preživeti prvomajske počitnice nekoliko drugače in se podala na potovanje po Tajski.  Čeprav sva se na potovanje odpravila konec aprila, je bil prav poseben občutek slišati novice o snegu v Sloveniji, medtem ko je bila najina edina skrb na plaži, ob  35°C, kako se izogniti sončnim opeklinam.

Bangkok in množica templjev

Notranjost budističnega templja.
budistični oltar
Vse templje krasijo bogato okrašeni oltarji z zlatimi Budami.

​Potovanje sva pričela v Bangkoku, glavnem mestu Tajske. Prispela sva ravno na dan, ko je bil vstop v vse budistične templje brezplačen. Tako sva celoten prvi dan posvetila ogledu templjev. Od malih, z le enim kipom Bude, do velikih, v katerih si lahko ogledate preko 100 kipcev Bude, do tistih nekoliko bolj posebnih in turistično najbolj znanih. Eden bolj znanih in obiskanih templjev v Bangkoku je Wat Arun, oziroma Temple of Dawn (Tempelj zore). Med drugim sva si ogledala Wat Intharawihan, tempelj, ki ga krasi 32 metrov visok kip stoječega Bude. Dan sva zaključila z obiskom Wat Saket znanim tudi kot Golden mount (Zlata gora). Tja sva prispela ravno ob času sončnega zahoda in se prepustila mavrici barv nad centrom mesta.

Wat Intharawihan.
Wat Saket
Pogled z Wat Saketa.

Tuk tuk

​Prav posebno doživetje je prevoz po mestu s predelanimi motorji, imenovanimi tuk- tuk. Cene naj bi bile nižje, kot če se odločite za prevoz s taksijem, vendar tega sama praktično nisva izkusila. Če ti je voznik ponudil nižjo ceno od voznika taksija, je to pomenilo, da se na poti do želene destinacije ustavi še v kaki lokalni trgovini ali agenciji, kjer ti vsak želi nekaj prodati. Vsekakor pa je edinstven občutek, ko se z nečim, kar je še najbolj podobno majhnemu vozu, seveda brez vrat, ali kake zaščite (za varnostni pas seveda še slišali niso) peljete 100 km/ h po sredini med dvema pasovoma ob največji prometni konici v Bangkoku.

Z ladjico po reki Chao Phraya

​Zanimiv način premikanja po mestu Bangkok je tudi po reki Chao Phraya. Lahko se odločite za turistične ladjice, na katerih vam večinoma ponujajo celodnevni obisk znamenitosti ob reki, ali pa se usedete na katero od lokalnih ladij. Te so označene z zastavicami različnih barv, vožnja v eno stran, ne glede na dolžino vašega potovanje ( za le eno ali pa 10 postaj), pa je okoli 15 bahtov, kar je približno 40 centov.

reka v središču Bangkoka
Reka, ki teče skozi Bangkok, je zelo umazana.

Hrana, zabava in nakupovanje

​Bangkok poleg ogleda turističnih znamenitosti nudi še mnogo več. Midva sva nočno življenje preizkusila na ulici Khao San v samem centru mesta. Kraj, kjer se večinoma zbirajo mladi backpackerji, zares zaživi šele, ko zaide sonce. Od uličnih umetnikov do neštetih barov in lokalov, kjer lahko uživate v tradicionalni tajski hrani za le nekaj evrov. Tisti bolj pogumni lahko hrano poizkusite kar na stojnici, katerih je polno po celem Bangkoku, ne le na tej ulici. Seveda pa ne manjka niti restavracij, kot sta McDonalds ali Burger King in tradicionalnih stojnic s spominki.

​Ker imajo spominki na najbolj turistični ulici seveda večinoma precej zasoljene cene, sva nakup oblek, modnih dodatkov, spominkov, elektronike opravila na Chatuchak weekend market. Gre za ogromen prostor, kjer vsak vikend postavijo na tisoče najrazličnejših stojnic.  Pravi raj za nakupovanje, kjer resnično lahko kupite  vse, kar vam pade na pamet in še kaj dodatnega –  od starin, knjig, slik, pohištva do hrane, pijače, izdelkov za živali in vrtnih izdelkov, elektronike in še in še…

Provinca Kančanaburi in most čez reko Kwai
Potepanje po Tajski sva nadaljevala na enodnevnem izletu proti zahodu. V provinci Kančanaburi sva si ogledala vsem dobro znani most na reki Kwai, za piko na i pa sva se z vlakom tudi zapeljala preko mostu vse do narodnega parka Sai Yok. Po prvotnem načrtu naj bi gradnja mostu trajala okoli 5 let, v resnici pa so ga dokončali v 16 mesecih. Most je med letom 1942 in 1943 gradilo okoli 60.000 vojnih ujetnikov (v večini so bili Avstralci, Angleži, Nizozemci…) in okoli 250.000 azijskih delavcev.
most na reki Kwai
Most na reki Kwai.
vojno pokopališče
Vojno pokopališče v Kančenburiju.

Davek za rekordno hitro dokončanje je bil grozljiv, saj ocenjujejo, da je pri gradnji te proge umrlo približno 100.000 delavcev (predvsem zaradi izčrpanosti, številnih bolezni …). Poleg mostu sva si  zato ogledala tudi vojno pokopališče v Kančenburiju, kjer so ti delavci pokopani. Sama proga (kot tudi most) je imela dokaj kratko življenjsko dobo, saj so jo v februarju leta 1945 uničila zavezniška letala. O znamenitem mostu so leta 1957 tudi posneli film, ki je prejel kar sedem oskarjev.

Kraljeva palača, Lumpini park in muzej letalstva

Ogled Bangkoka pa ni popoln brez obiska kraljeve palače Grand Palace. Zlati kipi, razkošni templji in množica obiskovalcev. Pred obiskom Kraljeve palače imejte v mislih, da so za vstop določena pravila oblačenja. Dolge hlače, pokrita ramena ali preprosteje povedano, brez razgaljene kože. Za vse, ki pa si želite Bangkok doživeti nekoliko drugače,  priporočava obisk največjega parka v Bangkoku- Lumpini park. Bangkoški ”Central park” z več kot 50 hektarji predstavlja zeleno oazo sredi 10-milijonskega mesta. Med sprehajanjem ob jezerih in posedanjem pod palmami boste pozabili na množico turistov in mestno gnečo.

Muzej letalstva v Bangkoku.

Turistični gneči pa se lahko izognete tudi v katerem od manj obiskanih muzejev. Midva sva med obiskom Bangkoka obiskala muzej letalstva. V muzeju so letala od začetka tajskih zračnih sil do danes. Začetek tajskih letalskih sil sega v leta pred prvo svetovno vojno z nakupom letal iz Francije. Poleg letal je na ogled še kopica zanimivosti, kot so helikopterji, radarji, dekompresijska komora, letalski simulatorji, uniforme tajske vojske, letalski topovi in nekaj civilnih letal.

Bangkok iz druge perspektive
razgled nad Bangkokom
Pogled na Bangkok.

​Drugačen pogled na mesto pa lahko dobite tudi, če se povzpnete na katero od stolpnic v bližini parka. Sama sva se odpravila na vrh 91-nadstropne stolpnice, ki ima na strehi odprt bar, ta ponuja 360° razgled nad mestom. Najboljši čas za takšne podvige je tik pred sončnim zahodom. Tako sva mesto videla v dnevni svetlobi in tudi v pisanih barvah ob sončen zahodu. Še posebej zanimiv pa je razgled na Bangkok, ko se v mestu prižge na milijone luči. Velja pa opozorilo, čeprav je vstop v stolpnico in vožnja do vrha v večini primerov brezplačna,  so takšni bari in restavracije na vrhu stolpnic zelo cenovno neugodni. Vsekakor velja razmisliti, ali ste pripravljeni za pijačo odšteti tudi do 5x več kot normalno, vendar pri tem upoštevajte, da poleg pijače ali hrane plačate tudi neverjeten razgled, ki vam bo za vedno ostal v spominu.

sončni zahod, Bangkok
Sončni zahod nad Bangkokom.
Bangkok, sončni zahod
Bangkok po sončnem zahodu.

Phuket – paradiž v malem

Bolj kot Bangkok pa naju je na potovanju navdušil prečudovit tajski otok Phuket. Čeprav gre za turistično najbolj obiskan tajski otok, so naju prečudovite peščene plaže naravnost navdušile. Čeprav se pregovorno ne morete izogniti množici turistov na plažah v Phuketu, pa je to daleč od resnice, samo izogibajte se najbolj turističnih plaž. Najbolj znana je Patong beach, plaža, ki je znana po divjem in pestrem nočnem življenju. Midva sva del dopusta preživela na Kata beach, ki velja za bolj umirjeno turistično plažo.

Kata beach s čudovito plažo iz belega peska in palmami, ki nudijo senco pred močnim soncem.

Drugi del dopusta sva preživela na rajski plaži, imenovani Nai Thon, ki se nahaja na severnem delu otoka, le nekaj kilometrov stran od letališča. Iz nama povsem neznanih razlogov množičen turistični razvoj ni nikoli dosegel te plaže, zato tukaj še vedno lahko uživate v miru in tišini. Plaža  je urejena, res pa nima dodatne turistične ponudbe in možnosti za izvajanje najrazličnejših vodnih športov. Zanimivo je, da plaža ni težko dostopna, saj se nahaja le nekaj kilometrov stran od letališča, vendar pa boste tam srečali le malo turistov in tako skoraj v samoti uživali na več kot kilometer dolgi peščeni plaži.

Nai Thon
Nai Thon ob sončnem zahodu.
Nai Thon
Uživanje na samotni plaži.

Jahanje slonov in James Bond Island

Za konec potovanja sva se odpravila v provinco Phang nga, ki se nahaja severno od otoka Phuket. Tam sva se preizkusila v jahanju slonov, kar je res doživetje, ki ga med obiskom Tajske ne smete izpustiti.  Od tam sva se s čolni odpravila do otoka Khao Phing Kan, bolj znanega pod imenom James Bond Island. 

jahanje slona
Jahanje slona je zagotovo nepozabno doživetje.

Majhen otoček  je postal svetovno znan leta 1974, ko so na njem snemali enega od filmov o Jamesu Bondu. Otok je res izjemno turistično obiskan, zato boste le stežka naredili lepe posnetke brez kopice drugih turistov na njih. Sicer prav tako popularna, a nudi veliko več zasebnosti, je vožnja s kanuji med majhnimi morskimi jamami. Ne skrbite, ne bo treba veslati vam, razen če si tega ne boste sami zaželeli med potjo. Majhni kanuji poleg vašega prevoznika sprejmejo še dva potnika in so odličen način za raziskovanje jam.

Tajska s svojimi plažami, bujnimi gozdovi, pestro zgodovino in raznoliko kulturno nudi za vsakega popotnika nekaj.
Piše: Mirjam Kimovec
Komentirajte!
Kateri del potopisa vas je najbolj navdušil? Ste sami že kdaj potovali po Tajski?