Zdravje na poti

Ko se pripravljamo na potovanje, moramo imeti v mislih tudi skrb za naše zdravje. Pred potovanjem se pozanimajte, katera so zdravstvena tveganja. Preberite nekaj nasvetov za zdrave in brezskrbne počitnice, da boste ostali zdravi tudi ves čas vašega potovanja in se tako izognili neprijetnim težavam.  Da boste na potovanju lahko čim bolj brez skrbi, smo za vas pripravili nekaj informacij, na kaj morate biti pozorni že pred odhodom.

Potovalna lekarna

Poleg zdravstvenega zavarovanja (izkaznice oziroma kartice) ne pozabite na potovalno lekarno:
– tablete proti povišani telesni temperaturi in bolečinam
– tablete proti driski
– tablete za zdravljenje zaprtja
– prašek za nadomeščanje izgubljenih mineralov in preprečitev izsušenosti ob driski in bruhanju
– zdravila proti alergiji
– tablete za čiščenje vode
– sterilna obveza za rane
– obliži, povoji, gaze, razkužilo
– škarjice
– elastični povoj
– termometer.

Čeprav lahko običajna zdravila kupite skoraj povsod, je priporočljivo, da tudi te že vzamete s sabo na potovanje. Če jemljete zdravila na recept, si priskrbite recept za dovolj veliko zalogo, za manj znane kronične bolezni pa priporočamo, da imate pri sebi zdravniško pismo z razlago zdravljenja. Ne pozabite, da določena zdravila, ki so nekje splošno sprejeta, drugje lahko veljajo za prepovedana. Če imate hude alergije, priporočamo nošenje opozorilne zapestnice.

Vse o cepljenju

Preverite, ali za vstop v določeno državo potrebujete tudi ustrezno potrdilo o cepljenju. Informacije o cepljenju in zaščiti za vsako državo posebej boste našli na Zdravinapot. Bodite pozorni, saj je cepljenje proti nekaterim boleznim  za vstop v določene države obvezno, pri drugih pa samo priporočljivo. Prav tako nekatere države zahtevajo potrdilo o cepljenju, tudi če samo potujete prek države.  Poglejte si tudi seznam, delovni čas, cenik cepljenj in kontaktne podatke ambulant po Sloveniji.

Vse vrste težav na potovanju

 

Pozanimajte se tudi o ostalih boleznih, kot so nalezljive črevesne bolezni, med katere štejemo drisko, hepatitis A, tifus, kolero in otroško paralizo,.. Zavarujte se pred boleznimi, ki jih prenašajo insekti. Med pogostejšimi in najbolj poznanimi so malarija, lišmanioza, spalna bolezen (tripanosomiaza) ter hemoragijske mrzlice (rumena mrzlica, denga, hantaan mrzlica in ebola). Če potujete v kraje, kjer je nevarnost za okužbo s takimi boleznimi največja, ne pozabite na nakup pravilnega repelenta. Pri tem upoštevajte, da repelenti, ki jih uporabljate za boj proti insektom v Sloveniji, niso primerni za uporabo v eksotičnih deželah. Tudi v slovenskih lekarnah boste sicer našli nekaj močnejših in drugačnih repelentov, vendar pa vam priporočamo, da ta nakup opravite kar na vaši destinaciji, saj vam bodo tam najbolje znali svetovati, katero sredstvo je najboljše za boj proti tamkajšnjim insektom. Preberite tudi več o kapljičnih nalezljivih boleznih, med katere uvrščamo meningokokni meningitis ter tuberkulozo, o boleznih, ki se prenašajo preko kože, kot je shistosomiaza, ter o boleznih, ki se prenašajo s krvjo in spolnimi odnosi, kot na primer hepatitis B, HIV/AIDS, klamidijske okužbe, gonoreja in ebola. ​

Še posebno pozornost pa morajo zdravju na potovanju nameniti potniki, ki veljajo za bolj ranljive. Mednje spadajo bolniki s kroničnimi boleznimi, med katere uvrščamo sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja, bolezni dihal in tudi odpoved ledvic (dializo). Prav tako moramo posebno pozornost nameniti dojenčkom, otrokom in nosečnicam. 
Preberite tudi, kako se na potovanju spopasti z morsko (potovalno) boleznijo ali pa, kako kar najhitreje premagati jet lag.
Piše: Mirjam Kimovec
Komentirajte!
Kako pa vi poskrbite za svoje zdravje na potovanju?